Paylaş
Raflarda İtalyan peyniri parmesanı andıran görüntüsüyle mihaliç peynirine takıldı gözüm. Galiba dünyaca ünlü olan peynirlerin benzerleri Türkiye’nin dört yanına yayılmış durumda. Elbette hepsinin yeri ayrı.
Ne tenekede ne de tulumda bekletilen bu peynir sadece raflarda salamura edilerek olgunlaşıyor. Rutubetli havada üstünde kabuk oluştuğu için iyice sertleşen mihaliç peyniri iri delikli bir peynir. Akşam buluştuğumuzda ailenin küçükleriyle birlikte keyifle yediğimiz bu peynirin yapıldığı yöreyi haritada belirlemek istedik. Ancak bu ufak çaplı araştırma bizi epeyce zorladı. Zira Mihaliç adı artık kullanılmıyormuş. Yapılan yeni düzenlemeyle Mihaliç adı Karacabey olarak değiştirilmiş. Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim.
Patlıcanlı urfa kebabı
6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
6 adet ince uzun kemer patlıcan
400 gr orta yağlı kıyma
(iki kez çekilmiş kuzu ve dana karışık olabilir)
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
7-8 adet çarliston biber
4-5 adet orta boy domates
Patlıcanları yıkayıp sap kısımlarını kesin. Uzunluklarına bağlı olarak üç ya da dört parçaya bölün. Patlıcan parçalarını derin bir kaba koyup üzerlerini kapatacak kadar su ekledikten sonra, bir yemek kaşığı dolusu tuz serpin. Patlıcanları bu suda 30 dakika bekleterek acısının çıkmasını sağlayın. Tekrar yıkayıp süzdüğünüz patlıcanları kağıt havluyla kurulayarak bir kenarda bekletin. Kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serptikten sonra yaklaşık 4-5 dakika yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi arada sırada suya batırarak bu parçaları yuvarlayın. Yuvarlak köfteleri bir tepsiye yerleştirin. Kalın kebap şişlerine sırayla bir patlıcan, bir köfte dizerek 4 patlıcan ve 3 köfteden oluşan şişler hazırlayın. (şişin başında ve bitişinde patlıcan olmalı) Şişteki köfte ve patlıcanları kömür ateşinde sık sık çevirerek kızartın. Servis tabağına alıp yanında közlenmiş biber, domates ve lavaş ekmeğiyle servise sunun.
Frigo dondurma
10 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 litre süt
1,5 su bardağı tozşeker
4 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç unu
125 gr bitkisel margarin
1 paket vanilya
1/2 su bardağı çekilmiş fındık içi
Tozşeker, pirinç unu, vanilya, un ve kakaoyu derin bir karıştırma kabında karıştırın. Üzerine yavaş yavaş sütü ilave edip teflon bir tencereye aktardıktan sonra, tahta kaşıkla devamlı karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 2- 3 dakika daha karıştırmadan pişirip ocaktan alın. Sıcakken margarin ve fındığı da ekleyip tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin.
Ilık hale gelmesi için bekleyin ve kek kalıbına temiz bir buzdolabı poşeti veya streç film yayarak karışımı kalıba aktarın. Buzdolabının derin dondurucusunda 1 gece bekletin. Servise sunmadan önce kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki naylonu çıkarın. Üzerine kakaolu bisküvi kırıntıları serpiştirip dilimleyerek servise sunun.
Paylaş