Okuyucularımdan pek çok elektronik posta alıyorum ve zaman zaman yazdıkları beni çok etkiliyor.
İşte öyle bir mektup geldi geçenlerde ve ben de bu mektubu değişiklik yapmadan sizlerle paylaşmak istedim: "Siz Kanlıca’nın dillere destan yoğurdu kaldı mı sanıyorsunuz? Caminin etrafındaki eski Kanlıca evleri, çeşme ve yoğurt imalathanesi yol yapmak uğruna yıkıldı. Küçükken, komşumuz olan ve yoğurdu bizzat yapan rahmetli Mustafa Dayı’nın yanına gider, yoğurt yapmasını seyrederdim. Süt, bazen yoğurthane sahibinin kendi mandırasından, bazen Kanlıca’daki diğer mandıralardan, o da yetmezse Çavuşbaşı’ndan sıcak sıcak gelirdi. İnekler yeşil ve hormonsuz otla beslenirdi. Tazecik süt bakır kazana koyulur, altında meşe odunu yakılır, karıştıra karıştıra pişirilirdi. Daha sonra, tek kişilik karyola ebadındaki kutular içinde bulunan tertemiz cam kaselere dökülürdü kaynamış süt.
Bu kaselerdeki süt mayalanır ve üstü tertemiz battaniyelerle kapatılıp soğumaya bırakılırdı. Şimdi, mandıraların olduğu yerler şekilsiz villalarla dolu. Taze süt olmadığı için, yoğurt, bir çuval süt tozu, yağsız süte benzer bir sıvı ve Terkos suyuyla yapılıyor. Kazanları doğalgaz ısıtıyor ve makineler karıştırıyor yoğurdu. Daha sonra da elektrikle ısıtılmış hücrelerde mayalanıp plastik kaselere konuyor. Beni okuduğunuz için teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı iletirim..." İşte böyle anlatmış okuyucumuz Kanlıca yoğurdu ile ilgili anılarını. Yitip giden pek çok şey gibi Kanlıca yoğurdunun da eski tadı kalmadı artık. Az da olsa kaybedilmemesi gereken değerlerimiz olduğunu bilen ve bunları önemseyen biri olarak böyle mahzun hikayeler duymak beni çok duygulandırıyor.
Avrupa yakası pilav
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı pirinç
á 3 tatlı kaşığı tereyağı
á 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
á 3 su bardağı ılık su
á 8 adet kuru kayısı
á 3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm (sultani, İzmir üzümü)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pirinci 1 tatlı kaşığı tuz attığınız 4 su bardağı sıcak suda 30 dakika kadar beklettikten sonra bol suyla yıkayıp süzün. Tereyağını pilav tenceresinde kızdırıp üzerine dolmalık fıstıkları ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak, yaklaşık 5-6 dakika, pirinç nişastasını aktarıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. 3 su bardağı ılık suyu, tuz ve karabiberi de tencereye aktarıp kaynamaya bırakın. Kuru kayısıları tavla zarı formunda doğrayın ve çekirdeksiz üzümlerle birlikte iyice yıkayıp süzün. Pilavın suyu kaynaya başlayınca kayısı ve üzümleri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekince, ocağın altını iyice kısıp pilavı 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağını hiç açmadan 15-20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın.
Ispanaklı mozzarella salatası
Hazırlama süresi 4 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á Yarım demet ıspanak yaprağı
á 4 adet orta boy domates
á 4 top mozzarella peyniri
Sos için;
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
á 2 çay kaşığı hardal
á 1 diş sarmısak
á 1 adet limonun suyu
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Ispanak yapraklarını saplarından ayırıp yıkadıktan sonra süzün. Yaprakları elinizle iri parçalara ayırıp salata tabağına dizin. Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp ıspanak yapraklarının üzerine şekil vererek yerleştirin. İyice dövdüğünüz sarmısağı ve sızma zeytinyağını geniş bir káseye koyun. Üzerine hardal ve limon suyunu ekleyip tuz ve karabiberi de serpin. Hazırladığınız sosu domates ve ıspanak yapraklarının üzerine gezdirip sebzelerin sosu çekmesi için 5 dakika bekleyin. Son olarak, top şeklindeki mozzarella peynirini yarım santim kalınlığında yarım ay şeklinde dilimleyin. Peynir dilimlerini salatanın üzerine yerleştirin. Varsa tuzlu krakerlerle süsleyerek servise sunun.