“Mide kainatın merkezidir; beyinden ziyade o düşünüyor ve bizi idare ediyor” diyor Peyami Safa, “Bir Tereddüdün Romanı” adlı eserinde.
Evet, onu memnun etmediğimiz sürece huzurlu geçen bir günü yoktur kimsenin. Midemiz bizi rahatsız ederken verimli sonuç alabildiğimiz bir iş, o sakin değilken içinde mutlu yaşanabilen bir yuva var mıdır acaba? Çocuğunun karnını doyurmadığı müddetçe huzurlu olabilir mi hiçbir anne? Ya da sevdiğimiz bir kişiye lezzetli bir yemek sunmanın zevkinden hangimiz alıkoyabilir kendini? Eşimizi dostumuzu daima güzel yiyeceklerle ağırlamak, yaşanılan güzel anıları birbirinden lezzetli yiyeceklerle zenginleştirmek istemez miyiz, hepimiz? Bir düşünün; her gün karnımızı doyurmak için ne çok şey yapıyoruz, günün programında ne çok yeri var, yemenin-içmenin. Peyami Safa’nın dediği doğru galiba; kainatın olmasa bile, bizim merkezimizde hep doyurulmayı bekleyen bir mide var.
Lorlu ev pidesi-Semsek
MALZEMELER Hamur için; * 1 çay bardağı yoğurt * 1 paket kabartma tozu * 2 çay kaşığı tuz * 125 gr eritilip ılıtılmış tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz) * Yaklaşık 10 tepeleme yemek kaşığı un harcı için; * Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı * 4-5 adet taze yeşil soğan * ½ demet maydanoz * ½ demet dereotu * 500 gr lor peyniri (2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir de kullanabilirsiniz) * 2 adet yumurta * 1,5 su bardağı süt * 2 çay kaşığı kırmızı pul biber * 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI Yoğurt ve kabartma tozunu derin bir kaba koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz, yağ ve unu ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Zeytinyağı ve soğanı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Hafifçe yumuşayan soğanın üzerine peyniri ilave edip karıştırın ve hemen ocaktan alın. ıncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp tuzu ve biberleri serpin. Yumurtaları kırıp sütü de ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları yuvarlayın. Yuvarlak hamurları hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 10-12 santim çapında yuvarlaklar elde edecek şekilde açın. Pasta tabağı büyüklüğündeki yufkanın ortasına soğanlı harçtan 2-3 yemek kaşığı kadar koyun. Yufkanın iki ucunu hafifçe üzerine kapatıp kenarlarından çekerek kayık şekli verin. Pideleri yalanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin. ısterseniz pideleri daha küçük olarak da yapabilir ya da hamuru 25-30 santim çaplı bir borcama yayıp harcı üzerine yerleştriebilirsiniz. Pideleri 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30 dakika pişirip çıkarın. ısterseniz pidelerin kenarlarını sıcakken yağlayın.