Kahveli krem karamel

Neskafe sıcak suda eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık süt derin bir kaba aktarılıp (süt parmağın dayanacağı sıcaklıkta olmalı) üzerine krema, toz şeker, rendelenmiş portakal kabuğu, tarçın ve neskafeli su eklenir.

Haberin Devamı

Tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. 3 adet yumurta sarısı ve 3 yumurta başka bir derin kaba aktarılıp 2 dakika kadar çırpılır. Hazırlanan kahveli karışım yumurtaların üzerine azar azar ilave edilip 2 dakika daha çırpılır. Elde edilen ayran kıvamındaki üzeri köpüklü karışım bir kenarda bekletilir.

Karamel sosun hazırlanması için; toz şeker küçük bir teflon tavaya aktarılır. Tahta bir kaşıkla karıştırılarak, kısık ateşte, şekerin önce sulanıp sonra koyu kahverengi renk alması beklenir. Katılaşıp ağda kıvamına gelen karamel sos hemen ocaktan alınıp hiç bekletilmeden 6 adet cam keseye ya da karamel kaplarına paylaştırılır. Ya da fırına dayanıklı derin bir kaba aktarılır. Karamel sos çabuk donacağından, kapların her tarafına bulaşması için kaplar hızla çalkalanarak sos, kapların her tarafına iyice dağıtılır. Karamelin iyice donması için kaplar 5 dakika kadar bekletilir.

Önceden hazırlanmış olan kahveli karışım üzerlerinde 1 santim boşluk bırakılarak kaplara paylaştırılır. Krem karameller kenarları yüksek bir fırın tepsisine dizilir. Kalıpların içine su kaçırılmadan tepsiye yarısına gelecek kadar sıcak su koyulur. 10 dakika önceden 150 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 90 dakika pişirilip çıkarılır. Bu pişirme yöntemine benmari usulü pişirme denir.

Pişen karameller suyun içinden alınıp iyice soğumaları için en az 6-7 saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir. Servis yapılmadan 5 dakika önce karameller buzdolabından çıkarılıp hafifçe sallanarak ve bıçakla kenarları oynatılarak servis tabağına ters çevrilir. Servis tabağı kapların içinde kalan karamel sosla süslenerek servise sunulur. İstenirse üzerine badem, fıstık ve hindistancevizi serpiştirilebilir.

İsli buğday

Haberin Devamı

Medeniyetler beşiğidir Anadolu. Binlerce yıldır bu bereketli topraklarda çeşitli kültürler yaşamış, çeşitli yemek türleri yaratılmış.
Buğdayın, mısırın, arpanın çeşitli türlerini yetiştiren Anadolu insanı; bu ürünleri yetiştirirken, yetişme evrelerinden yararlanmayı da bilmiştir. Tarih boyunca çok zor dönemlerden geçmenin de verdiği sağduyuyla ürünlerini ziyan etmemeyi de öğrenmişlerdir.

Haberin Devamı

Örneğin buğdayın henüz olgunlaşmamış haldeyken toplanıp tarlada sazların arasına yerleştirilmesi yöntemiyle firik elde etmiştir. Buğday saz arasına yerleştirildiğinde iş bitmiyor. Sonra sazlar yakılıyor. Bu da sazların arasına yerleştirilmiş buğday tanelerine is kokusu sinmesi demek. İs kokulu buğday taneleri bulgur ya da pirinçle karıştırılarak pilav yapılıyor. Çok lezzetli bir pilav olan firik pilavına bulgur katılmasının nedeni de o is tadı aslında.
Bulgur, is tadını hafifletmesi için katılıyor yani. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bu ilginç ve lezzetli yemeği, yazının başında söylediklerimizi yeterince ispatlıyor sanırım.

Malzeme listesi

2 tatlı kaşığı neskafe 
Yarım su bardağı sıcak su 
1,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı hazır süt kreması 
1 su bardağı toz şeker 
1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi 
1 çay kaşığı tarçın 
3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) 
3 adet yumurtanın sarısı
Karamel sos için;
1 su bardağı toz şeker

Yazarın Tüm Yazıları