Sıcak memleketlerde yediğiniz acılı yemekleri, ancak üzerine içtiğiniz acı bir kahve sindirebilir.
Bol baharatlı, bol sarımsaklı ve tadı çok keskin bir yemek yediğinizde dikkat edin, yediklerinizi sadece çay içerek rahatlıkla sindiremezsiniz. Ortadoğu’da çokça içilen mirra gibi acı bir kahve ya da İtalyanların esspressosu kadar koyu bir kahve midenizdekileri hazmetmeniz bakımından çaydan çok daha etkili olacaktır.
Bizim evde mantı ya da malzemesi bulgur olan bir yemek yapılıp yendiğinde, yemeğin midelerdeki ağırlığını gidermek için hemen ardından çay demlenir. Ancak, normalde çayını açık tercih eden sevgili annem bile, bu gibi durumlarda koyu çay içer. Tabii bir de yaş ilerledikçe sindirimin yavaşladığını düşünecek olursanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. İtalyanlar işi biraz daha ciddiye alıyor olmalılar ki, böyle yemeklerden sonra içilmek amacıyla hazmettirici (digestive) dedikleri meyveli içkiler üretmişler. Hatırlarsanız, bizde de bir dönem önemli misafirlere yemek sonrası Tekel’in nane likörünü ikram etme modası vardı. Annemler böyle kalabalık yemeklere pek önem verir ve "maaile gezmesi" derlerdi. Şimdi belki likör ikram etmiyorum ama ben de kalabalık yemekleri annem kadar önemsiyorum.
Peynirli yoğurtlu poğaça
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
Hamur için;
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı dolusu yoğurt
1 adet yumurta akı
1 paket kabartma tozu
yaklaşık 3 su bardağı un
2 yemek kaşığı çörekotu
(Keten tohumu, susam ya da haşhaş da kullanılabilir.)
İç malzemesi
1 adet yumurta + 1 adet yumurtanın akı
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
1 su bardağı rendelenmiş hellim peyniri
(Taze kaşar da kullanılabilir.)
1/2 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz, karabiber
İç harcının hazırlanması için; rendelenmiş hellim peyniri derin bir kaba koyulur. Üzerine kuru nane, tuz ve kırmızı pulbiber serpiştirilir. Yumurta ve yumurta akı ilave edilip malzemeler çatal yardımıyla ezilir. Diğer taraftan, hamurun hazırlanması için; sıvıyağ derin bir yoğurma kabına aktarılıp üzerine yumurta akı, yoğurt ve bütün yumurta eklenir. Kabartma tozu katılıp un da yavaş yavaş ilave edilirken yoğrulmaya başlanır. Malzemeler birbiriyle karışıncaya ve ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur oda sıcaklığında en az 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparılıp parçalar avuçlar arasında yuvarlanır. Parçalar çay tabağı büyüklüğünde açılıp içlerine peynirli iç harcından ikişer tatlı kaşığı koyulur ve D şeklinde kapatılır. Hazırlanan poğaçalar sıvıyağla yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülüp çörekotu (haşhaş ya da susam da kullanılabilir) serpiştirilir. Poğaçalar 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
Kayısılı irmik tatlısı
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
5,5 su bardağı süt (yaklaşık 1 litre )
2 tatlı kaşığı tereyağı
9 yemek kaşığı toz şeker
8 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
Üzeri için;
6-7 adet kayısı
(Konserve ya da reçel kullanabilirsiniz.)
1 çay bardağı hindistancevizi
Süt, tereyağı, toz şeker ve irmiği orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp vanilyayı da hemen ekleyerek hızla karıştırın. Orta boy, kenarları yüksek bir kabın veya kelepçeli kek kalıbının içini akan suyun altında ıslatın. Sıcak irmik tatlısını ıslattığınız kaba aktarıp üzerini düzeltin. 6-7 adet kayısıyı tatlının üzerine dizip aralarında kalan boşluklara da hindistancevizi serpiştirin. Buzdolabında en az 3-4 saat beklettikten sonra kaselere paylaştırarak ya da pasta gibi dilimleyerek servise sunun.