Hemen hepimiz kahvenin sadece keyif verici bir içecek olmadığını, yorgunluğumuzu alıp uykumuzu açtığını biliriz.
Ama kahvenin bir gün bu kadar çeşitleneceğini hiçbirimiz tahmin edemezdik herhalde. Buzlu, dondurmalı kahve çeşitleri hayatımıza çok çabuk girdi. Karacaoğlan kahveyi "ağalar beyler içerler" diye tanımlamış. Biz gençliğimizde ağa ya da bey olmadığımızdan mıdır nedir, kahve içemezdik. Annelerimizin bize kahve içirmeme bahanesi ise bambaşkaydı. Genç kızlar kahve içerse ciltleri kararır derlerdi. Bir taraftan böyle derken bir taraftan da "Kahve Yemen’den gelir, suyu Çemen’den gelir" gibi türkülerbsöyleyip "bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" diyerek kahveyi yüceltirlerdi.
Ayva ishali keser, mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsaklardaki iltihabı alır ve kanı temizler.
Midyeli talyatelle makarnası
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
15-20 adet kabuklu midye(25-30 adet kabuksuz midye de olur)
1 paket talyatelle makarna (şerit makarna)
2 adet orta boy domates
4 diş sarmısak
5 adet taze yeşil soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz karabiber
n Makarnayı 9 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnaların birbirine yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Kabuklu midyelerin dış kısımlarını akan suyun altında iyice yıkayın. Hatta, midyelerin kabuklarını bir fırça yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Eğer kabuksuz midye kullanıyorsanız, midyeleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra yıkayıp süzün. Zeytinyağını kızdırıp midyeleri ekledikten sonra karıştırarak kavurmaya başlayın. Midyeler suyunu çekip açılmaya başlayıncaya kadar, 5-6 dakika pişirin. Sonra, kabuklu midyeleri tavadan alın. Şimdi de dövülmüş sarımsak ve incecik doğranmış yeşil soğanı aynı tavaya aktarıp 3-4 dakika kadar soteleyin. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız domatesi, karabiber ve tuzu ekleyip sosu 5 dakika daha pişirin. Bu sosu makarnanın üzerine ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak servise sunun.
Balkabaklı fındıklı parfe
10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı toz şeker
4 dilim balkabağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş fındık
2 poşet toz krem şanti
2 su bardağı süt
20 adet bebe bisküvisi
n Balkabağı dilimlerini soyup yıkayarak parçalara ayırın. Toz şeker ve bir kahve fincanı su ekleyip kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabak dilimlerini çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine dövülmüş fındık içi ve tarçını ilave edip karıştırdıktan sonra soğuması için bekletin. Diğer taraftan, krem şanti ve sütü mikser kabında 4-5 dak. çırpıp soğuması için buzdolabında 30 dak. bekletin. Ufalayıp un haline getirdiğiniz bebe bisküvilerini soğuyan kabak püresinin üzerine aktarıp karıştırın. Krem şantiyi de ilave edip tüm malzemeleri karıştırın. Çukur bir kaba temiz bir buzdolabı poşeti ya da streç film yayın. Parfeyi kaba aktarıp üzerine hafifçe bastırdıktan sonra buzlukta 4 saat kadar bekletin. Servise sunmadan 10 dak. önce buzluktan çıkarıp servis tabağına ters çevirin, kabak dilimiyle üzerini süsleyip servise sunun.