Kahve Dünyası’nı çok sevdim

Geçen gün tesadüfen Kabataş’taki Kahve Dünyası’na girip salepli kahve içtim ve içtiğim şeyin tadına bayıldım.

Sonra, "Hadi gelmişken bir de Türk kahvesinin tadına bakayım" dedim. O da çok kıvamındaydı ve tam benim sevdiğim gibi bol telveliydi. Hele hele Türk kahvesinin yanında yediğim çikolata kaplı fıstıklı çifte kavrulmuş lokumun tadı unutulmazdı. Lokumun enfes tadını alınca yemekçi damarım kabardı ve uzman havasına kaptırdım kendimi. Hazır uzman gibi hissetmişken bir de cafe latte deneyeyim dedim. Çünkü bu kahve hem özel bardakta ikram edilir, hem de kahvenin tadını üzerine köpürtülerek ilave edilen sütün kıvamı belirler. Baktım ki cafe latte de gerektiği gibi servis yapılıyor ve damak tadıma da çok uygun, köşemde Kahve Dünyası’nı anlatmalıyım diye düşündüm. Üstelik yüzde yüz Türk sermayesiyle kurulmuş ve öncelikli amacı "Türk kahve kültürünü ülkemizde ve dünyada hakettiği yere taşımak" olan Kahve Dünyası’nın el yapımı çikolatalarının yapılışını izlemek de ayrı bir keyifti. Türk kahvesinin dünyada daha çok "Yunan kahvesi" olarak tanınmasından çok rahatsızlık duyduğum için Kahve Dünyası’yla tanışmak bana gurur verdi.

Patlıcanlı mantarlı divan pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy ince patlıcan

(Kemer patlıcan kullanılmasını öneririm.)

á 250-300 gr taze kültür mantarı

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á 2 su bardağı pirinç

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye

á 1/2 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri

(Parmesan peyniri de kullanılabilir.)

Patlıcanlar alacalı yani çizgili formda soyulup tavla zarı formunda doğranır. Geniş bir kaba 8 su bardağı su ve 5 çay kaşığı tuz koyularak patlıcanlar acısının çıkması için bu suda 30 dakika kadar bekletilir. Sıvıyağ orta boy bir tavada kızdırılır. Patlıcanlar süzülüp kağıt peçeteyle iyice kurulandıktan sonra kızgın yağda, delikli el süzgeciyle çevrile çevrile iyice kızartılır. Yine el süzgeciyle yağdan çıkarılıp kağıt peçete serilmiş bir tabağa çıkarılır. Diğer taraftan, pirinç tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletilir. Mantarlar akan suyun altında iyice yıkandıktan sonra uzunlamasına ince ince dilimlenir.

Soğanlar incecik yemeklik doğranır. Sarmısaklar da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir. Varsa taze biberiye incecik doğranır. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Mantarlar, soğan ve sarmısaklar tencereye koyulup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kadar kavrulur. Sıcak tuzlu suda bekleyen pirinç yıkanıp süzüldükten sonra tencereye aktarılır. Karıştırılmaya devam edilerek pirinç de 5-6 dakika kavrulur. Sıcak tavuk ya da et suyu da tencereye aktarılıp tuz, karabiber ve biberiye de ilave edilir. Pilav birkaç kez karıştırılıp orta ısılı ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pilav suyunu iyice çekip göz göz olunca ocağın altı iyice kısılır ve pilav kısık ateşte 3-4 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Pilav ağzı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendirilir. Kapağı açılıp tahta bir kaşıkla karıştırılarak sıcak sıcak servise sunulur. İstenirse üzeri ince uzun dilimlenip kızartılmış patlıcanlarla da süslenebilir.

Peynirli şef salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 1 adet kıvırcık marul

(200 gr kadar Akdeniz yeşilliği, roka ya da tere de kullanılabilir.)

á 150-200 gr hellim peyniri

(Taze kaşar da kullanılabilir.)

á 150 gr ceviz içi

(İri parçalara bölünmüş olmalı.)

á 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

á 5-6 adet kiraz domates

á 1 su bardağı konserve mısır

á 2 adet orta boy siyah turp

á 2 adet orta boy salatalık

Sosu için;

á 1 adet limonun suyu

á 2 yemek kaşığı elma sirkesi

á 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

á 2 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı toz şeker

Marullar yaprak yaprak ayrılıp iyice yıkandıktan sonra süzülür. Temizlenmiş marullar iri parçalara ayrılıp büyük bir salata kasesine koyulur. Kiraz domatesler dörde bölünür. Turp soyulup rendelendikten sonra üzerine tuz atılıp ovalanır. Yıkanıp sıkılarak acı suyu çıkarılır. Salatalıklar soyulmadan uzunlamasına ikiye bölündükten sonra ince ince dilimlenir. Varsa fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmış olan karnabahar eklenir. Malzemeler salata tabağına eklenir. Üzerine ceviz içi ve dolmalık fıstık serpiştirilir. Diğer taraftan, hellim peyniri rendelenip salatanın üzerine yerleştirilir. Sosun hazırlanması için; limon suyu, sirke, sızma zeytinyağı ve dövülmüş sarmısak derin bir kaseye aktarılıp çatalla çırpılır. Tuz, karabiber ve tozşeker de ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Hazırlanan bu sos salatanın üzerinde gezdirilip, peynirler sıcak ya da ılıkken servise sunulur.

Not: Ayrıca bir başka önerim salataya 1-2 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü katmanız. Marulları temizlemek için kullanabileceğiniz bir başka yöntem de bol sirkeli suda 10 dakika kadar bekletip tekrar yıkadıktan sonra süzmektir.
Yazarın Tüm Yazıları