Hani, çöreklerin ve ekmeklerin üzerinde minik siyah tanecikler vardır... Görmeye o kadar alışmışızdır ki onları, onlarsız ekmek düşünemeyiz.
"Siyah susam" olarak da bilinen bu küçük siyah topların ekmeğe ya da tuzlu hamur işlerine verdiği eşsiz lezzeti de ancak aynı çöreği bir kez de onlarsız yaparsanız anlarsınız. Çörekotunun anayurdu Akdeniz Bölgesi’dir. Deminden beri onun çöreklerle ve hamur işleriyle kurduğu güzel ilişkiden bahsediyoruz diye sanmayın ki çörekotu yalnızca baharat olma işi görüyor. Bu güzel iş dışında çörekotunun gördüğü başka işler de vardır. Üzerine kaynar su aktarılıp tıpkı çay gibi demlenebildiği gibi, değirmende öğütülüp kahve gibi pişirilebilir de. Meraklısı için çörekotu kahvesi hakkında birazcık ayrıntıya da girelim; tıpkı kahve gibi şeker ve su ilave edilen çörekotu kahvesine isteğe bağlı olarak bir miktar rendelenmiş hindistancevizi de eklenebilir. Ya da "muskat", yani küçük hindistancevizinin kabuğu rendelenerek katılabilir. Damağınız değişik tatlara açıksa, bir gün mutlaka çörekotu kahvesi için derim.
Barbunyalı İspanyol makarnası
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
1 paket burgu veya kelebek makarna
(Herhangi bir makarna çeşidi kullanılabilir.)
2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
(Konserve fasulye de kullanılabilir.)
250-300 gr az yağlı dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy ince havuç
2-3 diş sarmısak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
(Acisso ya da tabasco gibi acı soslar da kullanılabilir.)
Zeytinyağı ve kıyma orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, kıymanın rengi iyice kahverengileşinceye kadar, 3-4 dakika kavrulur. Üzerine incecik doğranmış soğanlar ve soyulup rendelenmiş havuç eklenip karıştırılarak orta ısılı ateşte 3-4 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Kırmızı biber, salça, kimyon, tuz ve karabiber de ilave edilip karıştırılır. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirildikten sonra haşlanmış barbunya eklenir ve ocaktan alınıp bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, makarna 15 su bardağı tuzlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlanır ve süzülür. (Makarnaın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır.) Makarna aynı tencereye aktarılıp ayrılan makarna suyu tavadaki kıymalı harcın üzerine ilave edilir. Kıymalı sos tekrar ocağın üzerine alınır ve sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Sos kaynayınca ocaktan alınıp makarnanın üzerine aktarılır ve karıştırılır. Üzeri incecik kıyılmış maydanozla süslenip sıcak sıcak servise sunulur. İstenirse üzerine rendelenmiş mihaliç ya da parmesan peyniri serpiştirilebilir.
Tonbalıklı pirinç salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
1 su bardağı pirinç
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy havuç
2 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 adet taze yeşil soğan
1 demet ince kıyılmış dereotu
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı konserve mısır
7-8 adet kiraz domates
1 adet orta boy salatalık
8-10 adet çekirdeksiz zeytin
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet limonun suyu
1 küçük kutu konserve tonbalığı
Zeytinyağı orta boy bir teflon tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Yıkayıp süzülmüş olan pirinç ve tavla zarı formunda doğranmış havuçlar eklenir. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırılarak 5-6 dakika kadar pişirilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu ilave edilip tuz ve karabiber serpilir. Kısık ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilip ocaktan alınır ve bir kenarda dinlendirilir. Diğer taraftan, yeşil soğan ayıklanıp sadece beyaz kısmı uzunlamasına ortadan ikiye bölünür ve ince ince doğranır.
Maydanoz ve dereotu ayıklanıp incecik kıyılır. Salatalık uzunlamasına dörde bölündükten sonra incecik dilimlenir. 10 dakika kadar dinlenip ılık hale gelmiş olan pilavın üzerine; yeşil soğan, dereotu, maydanoz, mısır taneleri ve salatalık ilave edilir. Dörde bölünmüş kiraz domatesler ve zeytinler de ilave edilir. Üzerine limon suyu gezdirilip tekrar karıştırılır. Suyu süzülmüş tonbalığı parçalanarak üzerine yerleştirilir. Tadına bakılarak gerekirse tuz ve karabiber ilave edilir. Tahta bir kaşıkla karıştırılarak servis tabağına aktarılır. Soğuk olarak servise sunulur. Bu salataya 1-2 yemek kaşığı soya sosu çok yakışacaktır.