Kahvaltı çılgınlığı

Kahvaltının mutlulukla yakın ilgisi olduğuna inanan, kahvaltı etmeden evden çıkmayan biri olarak son yıllarda Türkler’in adeta kahvaltı çılgınlığı yaşadığını söylemek istiyorum.

Haberin Devamı

Türkler’in kahvaltı sofrasının dünyada eşi benzeri bulunmadığını da sözlerime ekliyorum.
Öğle yemeğini hafif bir et ızgarayla ya da çorba, zeytinyağlı bir yemek veya salatayla geçiştirebiliyoruz. Ama zamanımız varsa ve biraz da boğazımıza düşkünsek gelsin şahane bir kahvaltı sofrası...
Anadolu’yu karış karış gezdiğim şu son iki yıl içinde dışarıya, kafelere ya da restoranlara kahvaltı etmeye gidenlerin sayısında çok önemli bir artış olduğunu gözlemledim. Özellikle pazar sabahları cümbür cemaat dışarıda kahvaltı etmeye gidiliyor.
Ankara’ya gittiğim bir
pazar günü politikacıların
meşhur semti Çukuram-bar’da Liva Pastanesi’ne gittim. Pastane muazzam büyük bir alana kurulmuştu. İnsanlar akın akın geliyor, masalar durmaksızın dolup dolup boşalıyordu.
Binanın etrafına sonradan eklenmiş alanlara dev ısıtıcılar konmuştu. Tatil köylerinin kahvaltıları dışında bugüne kadar gördüğüm en zengin açık büfe kahvaltıydı. Mekân çok şık döşenmişti ve çocuklar için animasyon ekipleri bile vardı. Gördüğüm manzara karşısında çok şaşırdım.
Ankara’da kahvaltı dışında konuşulacak şeyler de vardı tabii. Örneğin gençler otobüs ücretlerinin yüksek oluşundan şikayetçiydi...

Haberin Devamı

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

Ispanakların kök kısımlarını temizleyip akan suyun altında yıkayın. Süzüp yapraklarını doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun. Elinizle sıkıp fazla suyunu süzün.
Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanları sararıncaya kadar kavurun.
Ispanağı ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
Hamur için su, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurun.
Hamuru tezgahın üzerine alıp pütürsüz ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin.
Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Un ve nişastayı bir kapta karıştırın.
Bezelerden birini üzerine nişastalı un serperek oklava ile yufka büyüklüğünde açın.
Hamuru ikiye bölün. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar eritilmiş margarin gezdirin. Ispanaklı harcı hamurun kesik kısmına uzunlamasına yayın. Hamuru sarıp rulo yapın.
Kalan yarım yufkayı da aynı şekilde rulo yapıp kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayın.
35-40 cm çapındaki yuvarlak fırın tepsisini yağlayın. Rulo sardığınız hamurları yağlanmış fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yan yana yerleştirin.
Kalan yağ ve yoğurdu bir kapta çırpıp böreğin üzerine sürün.
Çörekotunu serpip 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirip servis yapın.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamur için:Â

- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı sıvıyaÄŸÂ
- 5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozuÂ
- 1 çay kaşığı tuz

Harcı için:

- 1,5 kg ıspanak
- 3 adet orta boy kuru soÄŸan
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Hamuru açmak için:

- 3 çorba kaşığı un ve nişasta

Üzeri için:
 
- 250 gr bitkisel margarin
- 1 tatlı kaşığı çörekotu
- 2 çorba kaşığı yoğurt

Yazarın Tüm Yazıları