Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır kahvaltı.
Son yıllarda küreselleşmenin ve yaşam tempomuzun artmasının etkisiyle kahvaltı etme şeklimiz değişmeye başlasa da klasik bir Türk kahvaltısı zeytinle, peynir çeşitleriyle, yumurtayla, reçel ya da balla, tereyağıyla ve bazen sucuk ve pastırmayla yapılır. Şimdi, bir kahvaltı sofrasından kalkıp, diğerine oturarak, ülkelerin kahvaltı kültürlerine kısaca göz atalım. İngiltere'de kahvaltı sofrasında jambon ya da sosisle pişirilmiş yumurta, kızarmış ekmek, reçel ya da marmelat vardır. İngilizlerin meşhur kremalı çayları da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Şarap ve peynir çeşitlerinin çokluğuyla bilinen Fransız mutfağında kahvaltı, Fransız mutfağındaki zengin çeşitliliğe nazaran çok daha sadedir. Fransızların kahvaltıdaki porsiyonları da küçüktür... İnce uzun Fransız ekmeği olan 'baquette' ya da bir çeşit çörek olarak niteleyebileceğimiz 'croissant' kahvaltı sofralarından eksik olmaz. Bu hamur işlerine tereyağı, peynir, reçel ve 'cafe au lait', yani bol sütlü kahve yoldaşlık eder. Bütün bunları okuyunca "Herkesin kahvaltısı kendine" demek geliyor insanın içinden değil mi? Ancak yeme-içme şeklimiz alışkanlıklarımıza da bağlı biraz ve en azından bir kereliğine başkaları gibi kahvaltı etmek bile damağımızın zenginleşmesini sağlayabilir.
Peynirli biber dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
6 adet kırmızı dolmalık biber
1 su bardağı lor peyniri
1 su bardağı orta yağlı beyaz peynir
varsa 1 paket labne peynir
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane, fesleğen
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Önce kırmızı biberlerin sap kısımlarını tam olarak ayırmadan kapak gibi kesin. Çekirdekli kısımlarını ayıklayıp yıkayın. Diğer taraftan, tuzsuz lor peynirini, rendelenmiş beyaz peyniri ve zeytinyağının yarısını derin bir kaba aktarın. Varsa 1 kutu labne peyniri de ilave edin. Üzerine yumurtaları kırıp incecik kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Kuru nane, varsa taze yoksa kuru fesleğen, kırmızı pul biber ve karabiberi serpiştirerek yoğurun. Temizleyip kuruladığınız biberleri, hazırladığınız peynirli harçla doldurun. Ancak ağız kısımlarında 1-2 santim boşluk bırakmaya dikkat edin. Kalan zeytinyağını fırça yardımıyla biberlerin üzerine sürün. Dolmaları, orta boy bir fırın kabına yerleştirip, 175 dereceye ayarlı fırında en az 30-35 dakika pişirin. Üzerleri iyice kızardığında fırından çıkarıp, üzerlerindeki zarı soyduktan sonra, ılık ya da soğuk halde servise sunun.
Mevsim meyveli kavun salatası
2 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 adet küçük boy kokulu kavun
(topatan kavunu da denir)
1 adet orta boy muz
1 adet orta boy portakal
1 adet orta boy elma
1 adet limonun suyu
250 gr çilek
3 yemek kaşığı dolusu bal
1 çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi
1 çay bardağı patlamış pirinç gevreği
( veya mısır gevreği)
Muz, portakal ve elmayı soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra, derin bir kaseye aktarın. Kararmamaları için üzerine limon suyu gezdirin. Çilekleri ayıklayıp yıkayarak süzün. Yarısını küp küp dilimleyerek meyvelerin olduğu kaba aktarın. Üzerine bal ve ceviz ya da fındık içini ilave edin. Tüm malzemeleri kaşıkla karıştırırken, pirinç ya da mısır gevreğini de meyvelerin üzerine aktarın. Kaseyi buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, kokulu kavunu yıkayıp, peçeteyle kurulayın. Kavunun sap kısmından itibaren 3 santim genişliğinde yuvarlak bir şapka kesip çıkarın. Kavunun çekirdekli kısmını tatlı kaşığı yardımıyla oyun. Kavunun ortasındaki boşluğu, buzdolabından çıkardığınız meyveli karışımla doldurun. Ayırdığınız çileklerle tabağın kenarını süsleyin. Buzdolabında biraz daha bekletip, soğuk olarak servise sunun. Servise sunarken dikkat etmeniz gereken nokta kavunu tam ortadan ikiye bölmek ve dağılan meyveleri kavunun içine yerleştirmektir.