Paylaş
KIRMIZI PANCARLI ÇORBA
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
* 3 orta boy kırmızı pancar
* 2 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
* 1 iri kuru soğan
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* 9-10 su bardağı su
* 6 diş sarımsak (dövülmüş)
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 2 iri limonun suyu
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
BİR NOT
Orijinal tarifte sarımsak ve nane, tereyağında pişirilip ayrıca çorbaya ekleniyor.
NASIL YAPARIM?
* Kırmızı pancarı elma gibi soyun, tavla zarı büyüklüğünde dilimleyip bir kenarda bekletin.
* Mercimeği iyice yıkayıp süzün, soğanı incecik doğrayın. Büyükçe bir tencereye zeytinyağını ve soğanı koyup orta ısıda ateşin üzerine oturtun. 1-2 dakika kavurup salça ve mercimekleri ilave edin. 2-3 dakika daha kavurun, haşlanmış buğday ve doğranmış kırmızı pancarları katın.
* Sıcak su, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip ara sıra karıştırarak pişirin.
Mercimekler açılıp pancarlar yumuşayınca pişmiş olan çorbaya dövülmüş sarımsak, nane ve limon suyunu katın. Bu şekilde 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
ELİ BÖĞRÜNDE
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
* 500 gr kuzu kuşbaşı (but tarafından)
* 5 domates
* 6-7 yeşil sivribiber
* 6-7 diş sarımsak
* 100 gr kuyrukyağı
NASIL YAPARIM?
* Kuzu kuşbaşıyı, fırın tepsisinin ortasına yerleştirin.
* Etlerin bir yanına iri doğranmış sivribiberleri koyun. Domatesleri 4’e bölüp etlerin diğer tarafına dizin. Sarımsakları da aralara serpiştirin.
* Kuyrukyağını minik parçalara bölüp çoğunluğu etlerin üzerine olmak koşuluyla bütün malzemelerin üzerine serpin. Tepsiyi önceden ısıtılmış, alt-üst konuma ayarlanmış
180 derecelik fırına koyun.
* Etler hafif kızarana kadar en az 1 saat pişirin.
Not: Geleneksel usulde çarşı fırınlarında ve odun ateşinde pişirilir.
Paylaş