Kadın olmak zor iştir. Hele hele çağın gerektirdiği gibi evin geçiminin bir parçasını aldıysanız sırtınıza ya da artık çok yaygın olarak karşılaştığımız gibi yalnız yaşıyorsanız daha da zorlaşır kadın olmak.
Hele hele titiz bir anneyseniz, yandınız. Çünkü hayat sizin için iki kat zorlaşacak ama bir yandan da keyifli hale gelecektir.
Bu hallerden hangisi olursa olsun haliniz, öncelikle kendinize çok iyi bakmanız şarttır. Çünkü biz kadınların fiziksel olarak normalden birkaç kat daha hassas olduğumuz dönemler vardır. Hamilelik, adet dönemleri ve menopoz ilk aklıma gelenler ve bu dönemlerin hepsi ayrı ayrı bakım ve hassasiyet gerektiriyor. Sağlığımızın beslenme şeklimizle ne kadar yakından ilgili olduğunu düşünürsek, kadınlara ait olan bu hassas dönemleri nasıl yaşayacağımızın da aslında beslenme şeklimize ve bu dönemlere nasıl hazırlandığımıza bağlı olduğunu görebiliriz.
Kadının yaşamında bir dönüm noktasıdır menopoz. Bazı kadınlarda menopoz şikayetleri çok daha fazla olurken, bazıları bu önemli dönemi çok daha rahat atlatır. Bunun beslenme şekliyle olan ilgisi ise büyüktür. Çünkü örneğin yağlı yiyecekleri daha çok tüketen kadınların menopoz dönemini daha ağır atlattıkları ispatlanmış bir gerçektir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, cips, kuruyemiş gibi şeyleri daha az tüketmenin adet dönemini etkilediğini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım gerçekten. Ama bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek bu. Yağlı yiyeceklerden, fazla hayvansal gıda tüketiminden ve aşırı miktarda şeker kullanmaktan uzak durmayı başaran kadınların adet dönemi öncesi sıkıntıları diğer kadınlara göre çok daha az.
Evet, bizler kadınız ve kadın olmak zor ama çok güzel. Aynı zamanda da çok önemli. Bizler kadınların ülkelerin ilerlemesinde ne kadar önemli olduklarını bilirsek, yani kendimizin değerini bilip sağlığımıza dikkat edersek, hem ailemize hem başka insanlara çok daha yararlı olabiliriz. Aman beslenmenin kadın sağlığı için önemini unutmayalım.
Kestane mantarlı pay
Malzeme listesi
á 250 gr yumuşamış bitkisel margarin (Oda sıcaklığında beklemiş.)
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 3 yemek kaşığı yoğurt
á 1 paket kabartma tozu
á 3 su bardağı un
Üzerinin harcı için;
á 250-300 gr kestane mantarı
(Yaklaşık 2 su bardağı dolusu)
á 3 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 yemek kaşığı dolusu un
á 2 su bardağı süt
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
á 3-4 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş taze kaşar peyniri
á 1 demet dereotu
Önce pay hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarısı ve yoğurdu ekleyin. Malzemeleri elinizle karıştırmaya başlayın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeç yardımıyla eleyerek yağlı harcın üzerine ilave edin. Malzemeleri yaklaşık 7-8 dakika, kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun kıvamını tutturmak için birkaç yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin.
Üzerinin harcını hazırlamak için; zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp unu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Sütü de azar azar ilave edip karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpiştirin. Sos kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Mantarları yıkayıp ince ince doğradıktan sonra, ocaktan aldığınız sıcak sosu içine katıp karıştırın. Dinlenmiş pay hamurunu, yaklaşık 25-30 santim çapında olan, yağlanmış, kenarları yüksek bir fırın kabına kenarlarını 2 parmak yükselterek yayın. Ilık haldeki mantarlı sosu hamurun ortasındaki boşluğa kaşıkla aktarın. Mantarlı payı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika daha pişirin. Fırının kapağını açıp rendelenmiş kaşar peyniri ve ince kıyılmış dereotunu serpiştirdikten sonra, 10 dakika daha pişirin. Peynir iyice eriyince fırından çıkarıp sıcakken dilimleyerek servise sunun.
Kereviz sapı salatası
Malzeme listesi
á 3 adet kereviz sapı ve yaprakları
á 2 adet orta boy beyaz turp
(veya 1 adet orta boy havuç)
á 1 su bardağı konserve mısır
á 8-10 dilim dana salam
(Tavuk, hindi jambon ya da
hindi füme olabilir.)
Sos için;
á 2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) hardal
á 2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) mayonez
á 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (extra oliveoil)
á 1 adet limonun suyu
á 2 yemek kaşığı elma sirkesi
á 1 tatlı kaşığı tuz, kuru fesleğen
á varsa 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Kereviz saplarının kök kısımlarını atıp yapraklarıyla beraber yıkayarak süzün. İncecik doğrayıp salata tabağına alın. Turpları soyup ince halkalar halinde doğradıktan sonra hamur kalıbıyla şekiller çıkarın. Mısır ve şekilli turpları salataya ekleyin. Turbu salataya katmanın başka bir şekli de rendeleyip üzerine bir çay kaşığı tuz serpiştirmek ve ovalayarak acı suyunu çıkardıktan sonra yıkayıp süzmektir.
Eğer havuç kullanacaksanız, rendelemeniz yeterli olacaktır. Diğer taraftan, salamları parmak şeklinde doğrayın ve ufak bir tavada orta ısılı ateşte kendi yağında 2-3 dakika kavurup salatanın üzerine koyun. Sosu hazırlamak için; mayonez, zeytinyağı, limon suyu, hardal, zeytinyağı ve elma sirkesini bir kaba aktarıp çatalla çırpın. Tuz, kuru fesleğeni ve varsa nar ekşisini katıp tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine aktardıktan sonra servise sunun.