Kabuksuz kabak çekirdeği

Geçen gün adresime bir paket geldi. ıçinden kabuksuz kabak çekirdeği kutuları çıktı.

Haberin Devamı

Sağ olsun Natural markası geçtiğimiz haftalarda bu köşede yer verdiğimiz kabak çekirdeği konulu yazımızı okumuş ve çok beğenmişler. Ve bize bir kibarlık yapıp kabuksuz kabak çekirdeği göndermişler.

Kabak çekirdeği deyip geçmeyin. Onun da pek çok çeşidi var ve firmanın gönderdiği çeşidi iriliği ve dolgunluğu ile bizim ev halkını pek şaşırtacak cinstendi. Genellikle yurtdışındaki marketlerde gördüğüm kalitedeki kabak çekirdeğinin Bolu’da yetiştirildiğini duyunca, ne yalan söyleyeyim, ben de çok şaşırdım.

Bolu Kahte Yem Sanayi tarafından yetiştirilen markanın kabak çekirdeğini sizin de tatmanızı isterdim. Tabi ben durur muyum, aynı akşam yaptığım yeşil salataya bir avuç kabak çekirdeği serpiştirmryi ihmal etmedim. Evdekilerin “Annem yine sağlıklı bir ürün keşfetmiş” deyip gülmelerine aldırmadan da salatayı afiyetle yedim. Bir taraftan da kafamda “patates çorbasına ne güzel yakışır ya da sabahları müsli karışımının içine koysam harika olur” gibi yeni düşünceler vardı.

“Sağlıklı ürünler” olarak adlandırdığım bu tür şeyleri hayatıma katmak beni gerçekten heyecanlandıran bir şey.
Peki neden sağlıklı kabak çekirdeği, derseniz, hiç üşenmeden yararlarını tekrar sayabilirim. Bir kere Natural markalı kabak çekirdeği Avusturya kökenli ve altı yıl süren çalışmalar sonrasında yetiştirilebilmiş. Mineraller açısından çok zengin. Magnezyum, manganez, bakır, çinko ve demir içeriği bakımından pek zengin. Omega 3 ve 6 ve protein kaynağı. B ve K vitamini deposu ve kolesterol seviyesini düzenleyici etkisi var.

Evet lezzetli olduğu kadar yararlı da. Herkesin her gün birazcık yemesi gereken şeyler arasında kabak çekirdeği.

Haberin Devamı

Taze soğanlı sütlü tavuk

· 6 adet tavuk pirzola
· 2 yemek kaşığı soya sosu
(narekşisi de kullanabilirsiniz)
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru kekik
· 6 adet taze yeşil soğan
· ½ demet maydanoz
· ½ demet dereotu
· 3 su bardağı süt

YAPILIŞI
Tavuk pirzolaların iki yüzüne de tuz ve karabiber serpiştirilip bir kabın içine koyulur. Üzerine soya sosu (narekşisi de olur) ve 2 su bardağı süt eklenir. Pirzolalar en az 4-5 saat ya da 1 gece sütün içinde bekletilir. (böylece et marine edilerek lezzetlenmiş olacaktır) Yeşil soğanlar ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik doğranarak derin bir kaba aktarılır. Maydanoz ve dereotu ayıklandıktan sonra incecik doğranıp soğanların üzerine eklenerek karıştırılır. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir teflon tava ya da teflon tencereye koyulup kızdırılır. Tavuk pirzolalar sütüyle birlikte tavaya aktarılıp orta ısılı ateşte, çevrile çevrile 5 dakika kadar kızartılır. Üzerlerine kuru fesleğen ve kuru kekik serpilir. Kalan 1 su bardağı süt de tavukların üzerine aktarılır. Ocağın altı kısılıp tavuklar sütün içinde çevrilerek 3-4 dakika daha pişirilir. Süt pişmeye başlayınca katılaşacak ve krema kıvamına gelecektir. ıncecik doğranmış olan yeşillikler hemen tavaya aktarılır. Kısık ateşte, üzeri kapakla kapanmış vaziyette karıştırılarak 10-12 dakika daha pişirilir. Sebzeler iyice yumuşayınca yemek ocaktan alınır. Sıcak sıcak servise sunulur. ıstenirse yeşilliklerin arasına 5-6 adet roka yaprağı ve bir avuç semizotu yaprağı da katılabilir. Yemeğin yanına pilav, püre, börek yakışır.

Yazarın Tüm Yazıları