İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nun himayesinde düzenlenen İzmir Dostları toplantısına katıldım.
Nostaljik bir İzmir gezisi yapıp İzmir’in şarkılarını dinledik. Ama benim aklım fikrim yemeklerdeydi. Tören biter bitmez Feriye lokantasının en tatlı aşçısı Birkan Bey’i de yanıma alarak her bir yemeği tek tek etüt ettik. Benim favorilerim balkabağıyla yapılan yemeklerdi. Tatlı balkabağını soğan, sarımsak, biber salçası ve zeytinyağıyla pişirip üzerine tulum peynirini koyarak fırına verdikleri "kabak sinkontu" muhteşem bir lezzetti. Ben İzmir mutfağında bu kadar çok balkabağı kullanıldığını farketmemiştim. Balkabaklı börek, balkabaklı pirinç salatası da muhteşemdi. Ben de artık balkabağına sadece tatlı gözüyle bakmayıp onunla tuzlu yemekler de pişirmeye karar verdim. Biraz pahalı bir sebze olmasına rağmen etli ve terbiyeli şevket-i bostanın tadı da gerçekten doyumsuzdu. Kalamarlı patlıcan dolması, midyeli lahana dolması, tavuklu kirde, ahtapotlu bulgur pilavıÉ Saymakla bitmeyecek bir mutfak zenginliği var İzmir’in. İzmir mutfağını neden daha incelikli olarak araştırmadım, incelemedim diye de kendime çok kızdım. İzmirli Yahudilerin mutfaklarını daha önce tatma şansım olmuştu. Ancak İzmir Levantenleri adalılarıyla da öyle muhteşem bir mutfak kültürüne sahip ki, anlatmakla bitecek gibi değil. Sağolasın İzmir, kalbimizi imbat rüzgarlarıyla doldurdun.
Giritli balık sarması
6 kişilik
Hazırlama süresi 40 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 adet orta boy levrek balığı filetosu
1 adet marul
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet yeşil soğan
1 kahve fincanı pirinç
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 demet dereotu
1 adet limon (ince ince dilimlenmiş)
1 çay bardağı zeytinyağı
Pirinci yıkayıp 1 su bardağı sıcak suda bekletin. Marul yapraklarını kaynayan suya atıp hiç bekletmeden suyunu süzün ve bir kenarda bekletin. Fileto edilmiş, yani kılçıkları çıkarılmış levrek balığı parçalarını yıkadıktan sonra, 2 su bardağı sıcak suda 10 dakika kadar haşlayın. Balığı tencereden alıp suyunu süzdükten sonra, elinizle ezerek çukur bir kaba koyun. Üzerine incecik kıydığınız taze soğanı, zar şeklinde doğradığınız kuru soğanı, tuz, karabiber, ve doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın. Marul yapraklarının içine balıklı dolma harcından koyup kenarları açık olacak şekilde sıkıca sarın. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana sıraladıktan sonra, üzerine ince ince doğradığınız limon dilimlerini dizin. Son olarak, 1 su bardağı balık suyunu süzerek, dolmaların üzerine aktarın. Üzerinde zeytinyağını da gezdirip kısık ateşte 15-20 dakika pişirdikten sonra servise sunun.
Çoçuklarımın kakaolu pastası
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme listesi
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı eritilmiş-ılıtılmış margarin
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve tozşekeri derin bir kaba aktarın. Mikserle 3-4 dakika çırpıp, içine eritilmiş-ılıtılmış margarini ekleyip 4-5 dakika daha çırpın. Başka bir derin kabın içinde; unu, kakaoyu, vanilyayı ve kabartma tozunu karıştırın. Bu unlu malzemeleri yumurtalı kabın içine aktarıp, tüm malzemeler birbirleriyle özleşene kadar karıştırın. İri çekilmiş ceviz içini de ilave edip harmanlayın. 30-35 çapında yağlanmış bir fırın kalıbına, boza kıvamındaki kek hamurunu dökün. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Kek soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.