Paylaş
Pizzanın, spagettinin, tortellinin ve raviolinin mucidi olan İtalyanlar, sanırım dünyanın en büyük, en yaygın yiyecek imparatorluğunu kurmuşlar.
Her yerde, her köşe başında sevimli restoranlar açmışlar. Hatta bu bir aile geleneği haline gelmiş. Babadan oğula ve hatta toruna aktarılan bir iş olmuş.
Hele bir pizza isimleri var ki, pek artistik: Sisi, marinara, finferli, romana... Hepsini birden ısmarlayası geliyor insanın.
Pizza istemiyorsanız, size parmesan peynirinin lezzetlendirdiği soslu bir makarna tabağı sunabilirler. Yanına enginarlı, kurutulmuş domatesli ve yine bir İtalyan icadı olan balzamik sirkeli bir salata koyabilirler.
“Ben mutlaka tatlı isterim” derseniz, işte size bir porsiyon tiramisu ya da pannakatta. İlle de kahve isterseniz bir fincan espresso, kapuçino ya da benim çok sevdiğim kafelatte.
“Bugün keyfim yerinde, var mı bir kadeh içki” sorusunun cevabı da hazır. Ateş suyu da denen grappadan birkaç yudum almanız yeterli. “Aman o da ne” demeyin sakın. İçine katılan otlar ve baharatlarla tam bir hazmettirici.
Anlayacağınız İtalyanlar kendi memleketleri dışında da iyi iş yapıyorlar. Pizzacılık sayesinde dünyanın her yerinde iş bulabiliyorlar. Yani, onların yolu açık.
KIYMALI YÖRÜK MAKARNASI
Zeytinyağı ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak, kıymanın rengi hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 3-4 dakika kadar kavurun.
Üzerine çok ince doğradığınız sarmısakları ve soğanları ekleyip 4-5 dakika daha karıştırarak kavurun. En sonunda tatlı sivri biberleri çok ince halkalar halinde doğrayın ve tencereye aktarın.
Domates ve biber salçasını, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi katın.
Sık sık karıştırarak 4-5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Henüz sıcak haldeyken, incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan erişte makarnayı ya da boru şeklindeki makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Ancak makarnanın haşlama suyundan yarım bardak ayırın.
Süzülen makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp, üzerine ayırdığınız makarna suyuyla beraber hazırladığınız kıymalı sosu gezdirin. İyice karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
İsterseniz bu makarnayı sarmısaklı yoğurtla karıştırarak da ikram edebilirsiniz.
Malzeme listesi
1 paket erişte makarna (Boru şeklindeki makarnadan da kullanabilirsiniz.)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
300-400 gr yağsız dana kıyma 3 adet orta boy kuru soğan 2 diş sarmısak
4 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 adet yeşil sivri biber (Tatlı olacak.) 2 tatlı kaşığı biber salçası 2 çay kaşığı tuz, karabiber 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 1 demet maydanoz 1 demet dereotu
Paylaş