İtalyan usulü enginar

İtalyanların çanak kısmı daha küçük ve yaprakları körpe olan enginarı, bütün olarak haşlayıp yediklerini gördüm.

Haberin Devamı

Haşlanan enginarın, önce yapraklarını tek tek koparıp, limonlu zeytinyağlı sosa batırıp, yaprakların dibindeki etli kısımları da iştahla yiyorlardı. Çünkü yapraklarının ilaç sanayinin önemli bir hammaddesi olduğunu öğrenmiş İtalyanlar. Bütün yapraklarını yiyip bitirdikten sonra çatal, bıçak yardımıyla enginarın tüylü kısmını kesip atıyorlar ve çanak kısmını yemeğe başlıyorlar. Bizse enginarı iyice soyup, temizledikten sonra sadece çanak kısmının yemeğini yaparız. Ayrıca önemli bir kan temizleyicisi ve karaciğerin sıkı dostu olan enginarı, limon suyu ve zeytinyağıyla pişirmelisiniz.

Püf noktası

Kek daima soğuduktan sonra kalıbından çıkarılırsa, parçalanmaz. Ancak kurabiyeler tam tersine sıcakken tepsiden çıkarılırsa, tepsiye yapışmaz. Kesin sonuç içinse; yağlı kağıt kullanmak gerek.

PRATİK TARİFLER

Patlıcanlı cümbüş makarnası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

250 gr orta yağlı kıyma

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan (çok ince yemeklik doğranmış)

2 adet orta boy domates (tavla zarı doğranmış)

2 adet közlenmiş patlıcan (ya da hazır konservesi)

2 su bardağı yoğurt

3 diş sarmısak (dövülmüş)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Öncelikle makarnayı 10 bardak kaynayan tuzlu suyun içine aktararak, 9- 12 dakika kadar haşlanmaya bırakalım. Öte yandan bir tavada kıymayı ve zeytinyağını karıştırarak ateşin üzerine oturtalım. Bir taraftan sürekli karıştırarak kavururken, ince doğranmış soğanları ekleyerek 8-10 dakika pişirelim. Üzerine kuşbaşı formunda doğradığımız köz patlıcanları ekleyelim. Hiç vakit kaybetmeden domatesleri katıp, 5 dakika daha hep birlikte pişirelim. Tuz ve karabiberini de ilave edip, ocaktan alalım. Süzdürdüğümüz makarnayı patlıcanlı karışımla beraber harmanlayıp, bir servis tabağına aktaralım. Sarmısakla yoğurdu ayrıca bir tasın içinde karıştırıp, makarnanın etrafına gezdirerek yemeğimizi süsleyelim. Arzu ederseniz kırmızı pul biberle de süsleyerek servise sunabilirsiniz.

Grek salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

100 gr beyaz peynir

2 adet salatalık (yuvarlak dilimlenmiş)

2 adet yeşil sivri biber (halka doğranmış)

1 adet orta boy kırmızı soğan (ince halka doğranmış)

1 demet taze nane yaprağı

3 adet iri domates (iri küp doğranmış)

1 kahve fincanı yeşil zeytin (halka doğranmış)

1 kahve fincanı siyah zeytin (halka doğranmış)

Sos için

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 çay kaşığı tuz

Salatalıkları kabuklarıyla beraber doğrayalım ve derin bir kabın içine koyalım. Yeşil sivri biber ve kuru soğanı üzerine ekleyelim. Yıkanmış taze naneyi dallarından kopararak yapraklarını alalım ve domateslerle beraber salata malzemelerinin üzerine aktaralım. Öte yandan çekirdeklerini çıkarıp, doğradığımız yeşil ve siyah zeytinleri de ilave ederek bir kaşıkla tüm malzemeleri ezmeden karıştıralım. Bir tarafta küçük bir tasın içinde; zeytinyağı, limon suyu, sirke ve tuzu karıştırarak, iyice çırpalım. Sonra da bu sosu salatanın üzerine gezdirerek, 5 dakika sosu iyice çekmesini bekleyelim. En sonunda salatayı bir servis tabağına aktarıp, ortasına beyaz peyniri kalıp halinde yerleştirelim ve servise sunalım.

Yazarın Tüm Yazıları