Istranca Dağları’nın mantarları

Trakya yemeklerini, üç-dört tanesi dışında, pek bilmezdim. Bu yüzden kendimi hep eksik hisseder ve mahcup olurdum.

Haberin Devamı

Bayramın ikinci günü ani bir kararla Trakya’yı keşfe çıktık. Rotamızdaki ilk durak Karadeniz kıyısında bulunan şirin beldemiz Kıyıköy’dü.
Trakya’nın o yemyeşil ovalarında ilerlerken, birdenbire o efsanevi Istranca ormanlarının içine daldık. Saray ilçesini geçer geçmez de Laledere piknik alanına girdik. Amacımız önceden çok methini duyduğumuz Zeynep-Zülfü Karatepe’nin mantarlarının tadına bakmaktı.
Müthiş donanımlı bir mantar uzmanı olan Zülfü Bey, İtalya’ya mantar ihraç ediyor. Istranca Dağları tam bir mantar cenneti. Özellikle eylül ayı geldiğinde buradan İtalya’ya, Fransa’ya yüzlerce kilo mantar gidiyor.
Ayı mantarını, İtalyanlar’ın rizottoda, pizzada, makarna soslarında sık sık kullandıkları porçini mantarını ne yazık ki pek kullanmıyoruz. Fransızlar’ın bayıla bayıla yedikleri sığırdili ve İtalyanlar’ın çiğ olarak sevdikleri padişah mantarı da Istranca Dağları’nda yetişiyor.
Biz de Zeynep Hanım’ın sarmısaklı, bol sirkeli ve sıvıyağlı konserve mantarının tadına doyamadık. Üzerine bir de artık tadını unuttuğumuz o muhteşem manda yoğurdundan yiyip damaklarımızı şenlendirdik ve Kıyıköy’e doğru yola çıktık.

CEVÄ°ZLÄ° KOLAY BAKLAVA

Haberin Devamı

Şurubu hazırlamak için, su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve limon suyunu ilave edin.
Şurubu kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Yufkaların yarısını aralarına eritilmiş yağdan birer yemek kaşığı gezdirerek kat kat fırın tepsisine yerleştirin.
Çekilmiş fıstık, ceviz ya da fındığı yufkaların tam ortasına serpiştirin. Kalan yufkaları da aralarına eritilmiş yağ gezdirerek tepsiye yerleştirin. Yufkaları keskin bir bıçakla baklava biçiminde kesin.
Baklavayı önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin.
Baklavayı fırından alın ve henüz sıcakken üzerine fırça yardımıyla sıcak yağı sürün. Ilık haldeki şurubu da hemen baklavanın üzerine gezdirin. Baklavanın şurubu çekmesi için 30 dakika bekleyin ve servise sunun.
Bu baklavayı ılık olarak da ikram edebilirsiniz.

Haberin Devamı

?  500 gr hazır baklava yufkası
?  2 su bardağı eritilip ılıtılmış tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
?  2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi (Şamfıstığı ya da fındık da kullanabilirsiniz.)
Baklavanın üzerine gezdirmek için;
?  2 yemek kaşığı eritilmiş sıcak yağ
Şurup için;
?  4 su bardağı tozşeker
?  3 su bardağı suÂ
?  1 yemek kaşığı limon suyuÂ

Yazarın Tüm Yazıları