İstanbul’dan Batı Roma’ya giden balık

Lüfer sever misiniz? Eğer en sevdiğiniz balık lüferse ve lüfer mevsimini sabırsızlıkla bekleyenlerdenseniz, o zaman, taa İstanbul’dan Batı Roma’ya lüfer getirten Batı Roma imparatorlarını birazcık da olsa anlıyorsunuz demektir.

Yassı, uzun bir balık olan lüferin dişleri çok sivridir. Özellikle boğazdan çıkan lüferin lezzeti dillere destandır ve lüfer avlamak da oldukça zevklidir. Osmanlı İmparatorluğu padişahlarından II. Abdülhamit de hem lüfer avını, hem de lüferin büyüğü kofananın yanak etinden yapılan salatayı pek severmiş. Hatta bir dönem Boğaz’da lüfer avlamak için özel olarak gümüş zokalar yapıldığı ve ağzında gümüş zokayla saraya getirilen lüferi avlayana bir kese altın verildiği söylenir. Kuzey ve Orta Pasifik dışında hemen bütün denizlerde yetişen lüferin en küçüğüne yaprak denir. Büyüdükçe sırasıyla şu isimleri alır: Çinekop, lüfer ve kefal... Eğer gerçekten yazımızın başında sizden bahsetmişsek, yani siz lüfer meraklısıysanız, en lezzetli lüferi yemek için biraz daha zaman gerektiğini de biliyorsunuz demektir. Çünkü Boğaz lüferinin en lezzetli zamanı ekim ayıdır.

Biberli sarmısaklı omlet

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet yumurta

á 2 çay kaşığı un

á 1 diş sarmısak

á 1 kahve fincanı ılık süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 tatlı kaşığı tereyağı

İçi için

á 1 adet yeşil dolmalık biber

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yumurtalar, ılık süt, tuz ve karabiber derin bir kapta 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Dövülmüş sarmısak ve un ilave edilip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Oda sıcaklığında en az 15-20 dakika bekletilir. Diğer taraftan, iç harcının hazırlanması için; zeytinyağı derin bir tavada kızdırılır. Sapları kesilip tohumları ayıklanmış biberler kibrit çöpü formunda doğranır. Kızgın yağda sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kavrulup ocaktan alınır. Tereyağı en fazla 20 santim çapındaki teflon tavada eritilir. Bekleyen yumurtalı karışım çatalla tekrar çırpılır ve yakın mesafeden kızgın tavaya aktarılır. Tahta kaşıkla ya da spatulayla yumurtalar dağıtılır. Yumurtalar orta ısılı ateşte, katılaşıncaya kadar pişirilir. Tavanın kenarlarına yapışan yumurta spatulayla kazınıp kenarlarından ayrılır. (Bu işlem omletin rahatça çevrilmesini sağlayacaktır.) Omletin altı pişirilip kapak yardımıyla ters çevrilir ve diğer tarafı da kızartılır. İki tarafı da iyice pişen omlet servis tabağına yerleştirilir. Ortasına biberli karışım koyulup ikiye katlanır. Maydanoz, taze nane ya da taze fesleğenle süslenerek sıcak sıcak servise sunulur.

Doğum günü kurabiyeleri

12 kişilik

Hazırlama süresi 50 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

á 250 gr yumuşamış margarin

á 1 su bardağı pudraşekeri

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 4 su bardağı un

Renkli hamur için;

á 2 yemek kaşığı toz jöle

(Vanilyalı, limonlu ya da muzlu jöle kullanılabilir.)

á 4 yemek kaşığı ılık su

á 1 yemek kaşığı limon suyu

á 1 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 su bardağı pudraşekeri

á 2 su bardağı mısır nişastası

á Renkli gıda boyaları

Renkli hamurların hazırlanması için; toz jöle derin bir kaba aktarılır. Üzerine ılık su eklenip çatalla çırpılarak jöle eritilir. Limon suyu ve sıvıyağ da ilave edilip pudraşekeri ve nişasta da katılır. Sert bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. İyice yoğrulmuş olan ve ele yapışmayan sert hamur temiz bir buzdolabı poşetine koyularak buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün buzdolabından çıkarılan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Parçaların her birinin içine değişik renkli gıda boyalarından toplu iğnenin tepesi kadar katılıp yoğrulur. Yoğurma işlemi boyalar hamurlara iyice yedirilinceye kadar sürdürülür. Bu renkli şeker hamurlardan çeşitli şekiller hazırlanır ve kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kurabiye hamurunun hazırlanması için; oda sıcaklığında yumuşamış margarin derin bir kaba koyulur. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısı katılır. Pudraşekeri ilave edildikten sonra un da yavaş yavaş eklenmeye başlanır. Karışım, yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletilir. Hamur tezgahın üzerinde merdane yardımıyla bir santim kalınlığında açılır. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalar çıkarılır ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Kurabiyeler 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış olan fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde, 15 dakika pişirilip çıkarılır. Soğumaları beklenip üzerleri renkli hamurlarla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları