Paylaş
Dünya mutfak literatüründe artık klasik olmuş dört ana sos çeşidi vardır. Bu ana soslar insanların damak zevkine göre şekillenerek çok daha değişik formlar kazanabilirler. Dünya mutfaklarının hemen hemen hepsinde kullanılan soslar İtalyan, Fransız ve Amerikan soslarıdır. Ama artık Türk salata soslarının da ön plana çıkma zamanının geldiğini düşünüyorum.
Tartışmasız her salataya yakışan malzemeler vardır bir de. Bunlardan ilk aklıma geleni kuru fesleğen ve kuru kekiktir. İncecik yarımaylar halinde doğranmış kırmızı ya da beyaz soğanla lezzetlendirdiğiniz salataya küp küp doğranmış sert Ezine peyniri ve sızma zeytinyağı eklerseniz dayanılmaz bir tat elde edersiniz. Şimdi “Tamam Sahrap Hanım bunlar güzel de bu salatada bir şey eksik değil mi” dediğinizi duyar gibiyim. Evet çok haklısınız, nerede bu salatanın nar ekşisi?.. Sakın yanlış anlamayın ama ben öyle her nar ekşisini kullanamıyorum. Benim kullandığım nar ekşisi Antakya’dan gelmelidir ve yaptığım salataları “unutulmaz” kılan da bu nar ekşisidir. Geçenlerde çekim için yaptığım ıspanak yaprağı salatasına kuru üzüm ve kuru domatesin yanı sıra sızma zeytinyağı ve nar ekşisi ekledim ve birdenbire inanılmaz bir lezzet yakaladım. Salata o kadar lezzetliydi ki, yemeye doyamadık. Zaten işin sırrı da budur aslında; taze ve kaliteli malzemeleri doğru bir şekilde bir araya getirmek. Bu yöntemi ve biraz da yaratıcılığınızı kullanarak bir tencere yemeği kadar doyurucu ama hafif olan salatalar yapabilirsiniz.
Kuru domatesli ıspanak salatası
Malzeme listesi
· 1 demet ıspanak (300 gr)
· 1 çay kaşığı tuz
· 10-14 adet konserve kuru domates
· ½ su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
Sos için;
· 1 kahve fincanı nar ekşisi
· 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı balsamik sirke
YAPILIŞI: Ispanakların sadece yaprakları alınır ve bol suyla yıkanıp süzülür. İyice süzülmüş olan ıspanak yapraklarının üzerine tuz serpilip karıştırılır ve 10 dakika daha süzgeçte bekletilir. Diğer taraftan, kuru üzümler ılık suda 10 dakika kadar bekletildikten sonra yıkanıp süzülür. Ispanak yaprakları geniş bir salata tabağına ince bir tabaka halinde dizilir.
Üzerine üzümler serpilir. Konserve kuru domatesler de ister dilimlenmiş olarak, ister bütün vaziyette salatanın üzerine yerleştirilir. Sosun hazırlanması için; nar ekşisi, zeytinyağı ve balsamik sirke bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirildikten sonra servise sunulur.
Safranlı ızgara somon balığı
Malzeme listesi
· 4 dilim somon balığı
(her biri 100-150 gr ağırlığında olmalı)
Sos için;
· 3 çay kaşığı dolusu safran
(mısır püskülü şeklinde kırmızı renkli)
· 3 yemek kaşığı sıcak su
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı limon suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pilav için;
· 1 su bardağı pirinç
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 3 su bardağı sıcak su
· 1 su bardağı haşlanmış bezelye
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI: Sosu hazırlamak için; safranı geniş bir kaseye koyup üzerine sıcak suyu aktardıktan sonra, çatalla çırparak, safranın erimesini ve suyun sararmasını bekleyin. Üzerine zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirerek tekrar karıştırın. Somon balıklarını hazırladığınız sosa iyice bulayın.
Balıkları bu sosun içinde yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, pilavı yapmak için; zeytinyağı ve rendelenmiş soğanı orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurduktan sonra sıcak suyu da tencereye aktarın.
Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış bezelyeleri de tencereye boşaltın. Birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu iyice çekince ocağı kısın ve çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. 20 dakika kadar dinlendirin. Sosta bekletip lezzetine lezzet kattığınız somon balığı dilimlerinin iki tarafını da sıcak ızgarada beşer dakika kızartın. Sıcak pilavın yanında servis yapın.
Paylaş