Paylaş
Çocuğunu korumak için kendini feda etmeye hazır anne babaların korkulu rüyasıdır bakteriler.
Eskiden tüm bakterilerin zararlı olduğunu sanırdık. Oysa bağırsak veya midemizdeki bakteriler olmasaydı hazmetmemiz zorlaşırdı. Ağzımızın içinde de vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunandan daha fazla bakteri yaşıyor.
Yani bakteriyle mikrop aynı şey değil, her bakteri türü insanı hasta etmiyor.
Mikroplar, hastalık taşıyan bakteriler ve pastörize edilmemiş sütlerde, iyi pişmemiş etlerde ve çiğ yumurtada bulunabiliyor.
Ayrıca uygun şartlarda imal edilmemiş plastik kaplara bulaşan kimyasal atıklarla bazıları vücudumuzda zehirlenmelere veya enfeksiyona yol açabiliyor.
Öte yandan ekmek mayası da, bira mayası da bir bakteri türü. Mayalanarak hazırlanan her tür yiyecek, insanoğluna hizmet eden bakterilerle üretiliyor.
REYHANLI SOĞAN DOLMASI
Küçük boy sert kışlık soğanları soyun. Alt ve üst taraflarını incecik keserek düzeltin. İşaret parmağınızla ya da bir şişle tam tepesinden bastırıp ittirin. Eskilerin deyimiyle “cücüğünü” çıkarın. Böylece soğan gevşeyip haşlanırken katları kolayca ayrılacak, yaprak yaprak çıkarılabilecektir.
Soğanları kaynayan bol tuzlu suda kaşıkla çevire çevire haşlayın. Pişmeye başladıklarında içlerindeki katmanlar yavaş yavaş çıkacaktır. Bu aşamada ocaktan alıp süzün. Soğanların katlarını yaprak yaprak çıkarıp soğuması için kenarda bekletin.
İç harcını hazırlamak için kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine incecik kıydığınız maydanoz, tuz ve karabiberi ekledikten sonra yoğurun. Malzemeye kuru reyhan katarsanız, dolmanın lezzetine lezzet katmış olursunuz.
Yaprak yaprak ayırdığınız soğan parçalarına bu harçtan koyup rulo yapın. Bazı yörelerde kıymanın içine 1 çay bardağı kırık pirinç de koyulur.
Yağı geniş bir tencerede eritip dolmaları tencereye yan yana ve üst üste yerleştirin. Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp dolmayı orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun
MALZEME LİSTESİ
-1 kg küçük boy kışlık soğan (Oval şeklinde olanları kullanmanızı tavsiye ederim.)
-25 gr tereyağı
-3-4 su bardağı sıcak su
İç malzemesi için;
-500 gr orta yağlı koyun kıyması (Kuzu kıyma da kullanabilirsiniz.)
-1 demet maydanoz
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-1 yemek kaşığı kuru reyhan (Fesleğen de kullanabilirsiniz.)
Paylaş