Eski yemek gezginleri, en hakiki pilavın, bol safranla ve basmati pirinciyle yapılması gerektiğini vurgularlar.
Bu uzun, ince ve zarif Basmati pirincini, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezip gördükleri yörelerde, en fazla pilav çeşidini İran’da yediklerini söyleyen bu gezginler, ‘Çilav’ pirinciyle yapılan pilavları da çok överler. İçine fıstık, üzüm, nohut, et gibi türlü çeşniler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitliliğinin Anadolu’da da yaygın bir biçimde yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak Anadolu’da yoksulun aşı ‘Bulgur’ olduğu için, bu çeşitliliği, çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yapılan bulgur pilavlarını da görmek mümkün.
İnce Noktalar
Parfenin; ister kadehte dondurma, ister tepside bir dilim şeklinde her yola yatan bir tatlı çeşnisi olduğunu biliyor muydunuz?
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Balık çorbası
Yapılışı:
Lipsozun dikenleri zehirli olduğundan balıkçıya ayıklatın. Yıkadıktan sonra, üç parçaya bölüp, tencereye alalım. Üzerine 1 litre su, defne yaprakları, kuru soğan ve tuz koyup, 20 dak. haşlayalım. Balıkları delikli kepçeyle tabağa alalım. Tencereye süzdüğümüz balık suyunu, küp doğranmış patates ve havucu, mantarları, tereyağını koyalım. 10 dak. haşlayalım. Unu bir bardak suyla karıştırıp, kaynayan çorbaya katalım. 10 dak. karıştıralım. Kılçıkları ve derisi ayıklanıp, küp doğranmış balık parçalarını ve maydanozu da çorbaya katalım. 7-8 dak. daha ateşte tutalım. Yumurta sarısı ve suyla çırparak hazırladığımız meyaneyi karıştırıp, ateşten alalım. Servis sırasında limon suyu ve karabiber katalım.
10 kişilik Hazırlama süresi 25 dakika Pişirme süresi 50 dakika
Malzeme listesi
2 adet (800gr) lipsoz balığı (iskorpit veya kırlangıç da olabilir)
1 litre su
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 çay kaşığı karabiber
1 adet havuç
1 su bardağı mantar
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
Meyanesi için
2 adet yumurtanın sarısı
1 kahve fincanı su
Bizim ötçe
Yapılışı:
Maydanozu yıkayıp ince ince doğrayalım. Büyük bir kasede yumurta, karabiber, tuz ve unu mikserle çırpalım. İnce kıyılmış naneyi de ekleyip, 10 dakika dinlendirelim. Tavaya sıvı yağ koyup, kızdıralım. Bir yemek kaşığını önce kızgın yağa batıralım. Sonra aynı kaşıkla karışımdan alıp, yavaşça kızgın yağa dökelim. Tüm harcı aynı şekilde önlü arkalı kızartarak, ötçeleri hazırlayalım. Sıcak sıcak servis yapalım.
4 kişilik Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 15 dakika