Bahar tüm güzelliği ve bereketiyle kapımızda. Çaldı çalacak kapıyı ve açacağız nihayet. Güzel çiçek kokuları, sebze ve meyve, en önemlisi de güneş girecek açtığımız kapıdan...
Her ne kadar kent insanları olarak baharı layığıyla yaşayamasak ya da tadını çıkaramasak da, öyle şeyler var ki istesek de istemesek de bize baharı hatırlatıyor. Sokak aralarından gelen ıhlamur kokusu da iste böyle bir şey. İlla evinizin önünde olması gerekmiyor ıhlamur ağacının. Bahar akşamları hafif bir esintiyle odanızın penceresinden giriverir onun kokusu. O kadar yakından geliyor gibidir ki koku, pencereyi açıp elinizi uzatsanız dokunabilirsiniz sanki kokunun geldiği ağaca. Ihlamur hem gölge veren ulu bir ağaçtır, hem de çiçeklerinden elde edilen çayı ve etrafa yaydığı nefis kokusuyla özel bir bitkidir. Kışın ise bizim evin vazgeçilmezidir o, çünkü kim en ufak bir soğuk algınlığı belirtisi gösterse, hemen limonlu bir ıhlamur çayı yapılır ve konulur önüne. Bebekler için de pek yararlıdır ıhlamur... Ben büyüttüğüm üç çocukta gaz giderici, yatıştırıcı, göğüs temizleyici olarak çok faydalandım bu şifalı bitkiden. Siz de benim gibi doğadan gelen şifaya ve güzelliğe önem veriyorsanız, içine bir-iki karanfil, bir kabuk tarçın, 3-4 dilim elma veya elma kabuğu attığınız ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmeyin.
Kestaneli bisküvi pastası
MALZEMELER · 20 adet kestane şekeri · 40 adet pötibör bisküvi · 3 su bardağı süt · 3 yemek kaşığı tozşeker · 1 paket vanilya · 4 yemek kaşığı kakao · 75 gr bitkisel margarin
YAPILIŞI Bisküvileri mutfak robotunda mercimek büyüklüğüne gelinceye kadar çekin. Kestane şekerlerini iyice ezip derin bir kapta bisküviyle karıştırın. Kakao, tozşeker, vanilya ve margarini küçük bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp bisküvili kestanenin olduğu kaba aktarın. Çatal yardımıyla malzemeleri ezerek karıştırın. Derin bir cam kaseyi ya da erin bir kek kalıbını buzdolabı poşetiyle ya da stres filmle kaplayın. Karışımı kalıba aktarıp üzerini elinizle düzeltin. Pastayı buzdolabını derin dondurucusunda 1 gece bekletin. Servise sunmadan 20 dakika önce çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Servis tabağına ters çevirip dilimleyerek servise sunun.