İftar telaşı hep var

Ramazan ayı sadece dini açıdan değil, toplumsal yaşam bakımından da önemli bir ay.

Haberin Devamı

Bundan 40 yıl önceyi hatırlayanlar, ramazanın toplumsal yaşamımıza yaptığı etkinin şimdiye göre ne kadar fazla olduğunu bilirler ama ramazanların toplumsal yaşam üzerindeki etkisinin nasıl değiştiğini anlamak için biraz daha gerilere, 1900’lü yılların başına gitmek gerekiyor.
Öncelikle o zamanlar ramazan ayının iki önemli öğününden biri olan iftar yemeğinin hazırlıkları sabah saatlerinden itibaren başlarmış.
Öğleye doğru, ellerinde alışveriş torbalarıyla kadınlar evlerine girerlermiş ve o günün hengamesi böylece başlarmış.
Hummalı bir çalışmadan sonra kurulan ramazan sofrası etrafında toplanan aile üyeleri, top sesini beklermiş.
Sokaklar iftar nedeniyle günlük telaşından uzak olduğundan top sesini duymak o kadar da zor olmazmış.
Top sesiyle birlikte masada, önce ağızlardan dökülen sessiz dualarla, sonra hurmayla başlarmış yemek keyfi.

Haberin Devamı

KUZU ETLÄ° KURU FASULYE

Fasulye ılık suda 6-7 saat ya da bir gece bekletilip yumuşaması sağlanır. Süzülüp üzerine tam çıkacak kadar suyla 15 dakika kadar haşlanıp tekrar süzülür. (Kaynadıktan 15 dakika sonra ocaktan alınır.)
Kuru soğan incecik, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Biberin tohumları ayıklandıktan sonra tavla zarı formunda doğranır.
Tereyağı ya da sıvıyağ geniş bir tencerede kızdırılıp üzerine et ve sarımsaklar eklenir. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 7-8 dakika kavrulur.
Soğanlar eklenip tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra 1-2 dakika daha kavrulur. Biberler ve salçalar ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra sıcak su tencereye aktarılır.
Su kaynamaya başlayınca fasulyeler ilave dilip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve yemek kısık ateşte 30 dakika daha, fasulyeler hafifçe ezilinceye kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

- 1 kg iri kuşbaşı kuzu eti
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 5 yemek kaşığı sıvıyağ (50 gr tereyağı da kullanabilirsiniz.)
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 3-4 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 2-3 adet yeşil çarliston biber (Yeşil sivri biber de kullanabilirsiniz.)
- 7-8 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)

Haberin Devamı

6 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 90 dakika

Yazarın Tüm Yazıları