İçli köftenin gücü

Ünlü bir yabancı yemek yazarı, İstanbul’daki bazı lokantaları ziyaret etmiş.

Ancak çok farklı olduklarını anlatmak isteyen aşçıların o karışık yemeklerini hiç mi hiç beğenmemiş. Lokantaların farklı olabilmek uğruna yemeğin tadıyla tuzuyla oynamalarından şikayetçiymiş yazar. Ona göre, yemeğin lezzetini arttırmak için öyle çok bir şey yapmak gerekmiyor. Yemeğe bağlı olarak, üzerine fesleğen, nane, dereotu eklemekle yemeğin lezzetini inanamayacağınız kadar arttırabilirsiniz. "1960’larda vejetaryen yemekler tüm dünyaya yayılırken, 1970’lerde karmaşık ve ağır Fransız mutfağı meşhur oldu. 1980’lerde mikserin çıkışıyla her şeyi püre yapmaya başladık. 1990’larda ve 2000’li yıllarda ise yöresel yemeklerin peşinden koşmaya başladık" diyor bu ünlü yazar. Ünlü yazar, bizim içli köftenin de bağımlısı olmuş. Aslında yazara hak vermemek mümkün değil. İçli köfteyi bir kez tadıp bir dahaki seferi iple çekmeyecek bir dünya insanı düşünemiyorum.

Ispanaklı Selanik böreği

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

á 1 çay bardağı ılık süt

á 1 çay bardağı ılık su

á 1 yemek kaşığı toz kuru maya

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 yemek kaşığı yoğurt

á 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 4-4,5 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

á Yarım kg. ıspanak

á Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

á 3-4 adet yeşil taze soğan

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Ayrıca;

á adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı çörekotu

Hamuru hazırlamak için; ılık süt ve ılık suyu orta boy bir kaseye koyun. Üzerine toz kuru mayayı ekleyip kaşıkla karıştırdıktan sonra birkaç dakika mayanın erimesini bekleyin. Mayalı karışımı derin bir yoğurma kabına aktarın. Üzerine sıvıyağ, yoğurt ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ilave edin. Tuzu serpip unu da yavaş yavaş ekledikten sonra yaklaşık 2-3 dakika, ele yapışan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar hafifçe yoğurun. Üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Bezelerin her birini tekrar üçe bölün. Böylece eşit büyüklükte 9 adet hamur elde etmiş olacaksınız. Tezgahı unlayıp hamur parçalarını 15 santim çapında, yani pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurlardan üçünü üst üste koyup yaklaşık 40 santim çapında olacak şekilde açarak bir yufka haline getirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp 3 adet kalın ve büyük yufka elde edin. Yufkaları sofra bezi üzerinde bekletin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; ıspanakları ayıklayıp incecik doğrayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine ayıklayıp incecik dilimlediğiniz yeşil soğanları katıp, tuz ve karabiberi serptikten sonra ıspanaklı karışımı hamur yoğurur gibi yoğurarak yumuşatın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirip birkaç kez karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. En az 40 santim çapındaki yuvarlak, dikdörtgen ya da kare fırın tepsisini 3-4 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Yufkalardan birini hafifçe buruşturarak tepsiye yayın. Üzerine ıspanaklı harcın yarısını aktarıp üzerine ikinci yufkayı serin. Kalan ıspanaklı harcı ikinci yufkanın üzerine yaydıktan sonra son yufkayı da üzerine kapatın. Böreği bıçağın ucu ya da çatal yardımıyla 5-6 yerinden delin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotunu serpiştirin. Böreği, 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzeri hafif sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirin. Çıkarıp dilimleyerek sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Sütlü irmik helvası

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı ile 5 yemek kaşığı zeytinyağı karışımı da kullanılabilir)

á 2 su bardağı irmik

á 3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık

á 2 su bardağı soğuk süt

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 2 adet limon kabuğunun rendesi

Yağı orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları ekleyin ve karıştırarak fıstıklar altın sarısı oluncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 10-12 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Diğer taraftan, soğuk süt ve toz şekeri derin bir kapta, şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi iyice sararan irmiğin üzerine şekerli soğuk sütü ekleyin. Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın. Çok kısık ateşte irmiğin sütü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırmadan pişirin. Ocaktan alıp, sıcakken üzerine rendelenmiş limon kabuğu serpiştirdikten sonra karıştırın. Sıcakken servis tabağına aktarıp, ılık olarak servise sunun. Irmik helvasının yanında isterseniz dondurma da ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları