I. Fransuva’nın şifası

Eskiden, tıbbın bu kadar ilerlemediği dönemde yoğurt eczane yerine geçen dükkanlarda satılırmış.

Haberin Devamı

Aslında eskiler pek de haksız sayılmazlarmış. Şimdilerde tıp çok ilerledi ama yoğurdun ne kadar faydalı olduğu uzmanlar tarafından hâlâ söyleniyor. Bir kere, barındırdığı yararlı bakteriler sayesinde bağırsak ve mideyi korur, zararlı atıkların vücuttan atılmasını sağlar. Yoğurdun şifa verici özelliği yüzyıllardır biliniyor. Hatta onun Avrupa’ya gidişinin de bir hastalık nedeniyle olduğu söyleniyor. Şöyle ki; Fransa kralı I. Fransuva ateşli bir bağırsak hastalığından şikayetçiymiş.
O dönemki Osmanlı Padişahı Kanuni de yoğurdu Fransa’ya krala göndermiş. Kral hemen iyileşip ayağa kalkınca bizim yoğurt da Avrupa’da meşhur olmuş.

Ceviz pestolu sebze salatası

4 adet ince uzun havuç
4 adet ince uzun kabak
1 çay kaşığı tuz, şeker
Sos için;
Yarım demet maydanoz ya da 5-6 dal rokanın yalnızca yaprağı
1 adet limonun suyu
3 diş sarmısak
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biberÂ
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Ayrıca, kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
(tulum peyniri de kullanabilirsiniz)

Haberin Devamı

 Havucu kazıyıp kurşun kalem formunda doğrayın. Kabağı soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra bir çay kaşığı yardımıyla çekirdeklerini çıkarın ve uzunlamasına, kalem formunda dilimleyin. (Sebzeleri isterseniz halka halka da doğrayabilirsiniz) 8 su bardağı sıcak suyu bir tencereye koyup tuz ve şekeri ekleyin ve kaynatın.
Tencereye havuçları aktarıp 5 dakika kaynattıktan sonra kabakları ilave edin ve malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeleri süzün ve ağzı kapalı derin bir kapta bekletin.
Sosu hazırlamak için; ayıklanmış maydanoz ya da roka yapraklarını elinizle parçalayarak robota koyun. Limon suyunu, sarmısakları, sıvıyağı, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip robotu çalıştırarak malzemeleri püre haline getirin. Üzerine ceviz içi ve ufalanmış peyniri ilave edin.
Robotta tekrar çekip ayran kıvamında bir sos hazırlayın. Tuzunu kontrol ettikten sonra sosu haşlanmış sebzelerin üzerine (sebzeler ılık haldeyken) aktarın ve iyice karıştırın. Ilık olarak servise sunun.
Not: Bu salatayı isterseniz haÅŸlanmış brokoli ya da karnabaharla da yapabilirsiniz. Bu sos her türlü haÅŸlanmış sebzeye uygundur.  Â


 

Yazarın Tüm Yazıları