Paylaş
Kitabın hazırlık aşamasına şahit olan arkadaşım Perihan Tülüce, kendi anılarına dönmüş ve o bakırlı günlerden hatırında kalanları yazmış bana. İşte onun bakırlı hatıralarından birini kendi diliyle yazıyorum şimdi:
“Rahmetli anneannemi elinde ya da yanı başında bakır tasıyla hatırlarım. Yanından hiç ayırmadığı bu tas ölürken de yanındaydı ve bu bakır tasın hüzünlü bir hikâyesi vardı...
Anneannemin erkek kardeşi, 17 yaşındayken askere gider. Osmanlı’nın pek çok cephede savaştığı 1910’lu yılların başıdır. Yedi yıl askerlikten sonra bir fırsatını bulup izne gelir. Gelirken anneanneme hediye olarak bu Hicaz tasını getirir. İzinde kısa kalır ve tekrar askere gider. Yemen’e. Gidiş o gidiş, bir daha da dönmez.
Anneannem bu bakır tası 14 yaşından 97 yaşına kadar yanından ayırmamış. Ölürken bile. Şimdi bu tası aile yadigârı olarak ben saklıyorum.”
DÜĞÜRCÜK KÖFTESİ (ANTAKYA)
Geniş ve derin bir kabın içine düğürcüğü koyup salça, tuz ve kimyonu ilave edin. İyice ve uzunca yoğurup malzemeleri yumuşatın.
Öte yandan soğanları soyup yarım ay şeklince incecik (piyazlık) doğrayın. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 7-8 dakika, soğanlar yumuşayıncaya dek pişirin.
Ocaktan alın ve sıcakken düğürcüğün üzerine aktarın. Ilınınca tekrar yoğurmaya başlayın. Nar ekşisini katıp yine yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun arasında, çiğköfte yapar gibi sıkın.
Sıktığınız köfteleri servis tabağına dizin. İnce kıyılmış maydanoz ve yeşilliklerle süsleyip servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı düğürcük veya ince bulgur (İnce bulgurun elek altında kalan kısmı.)
- 2 yemek kaşığı biber salçası (Antakya salçası ve ev tipi kullanın.)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 adet orta boy kuru soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Paylaş