Hoşgeldin Şehr-i Ramazan

Ben bu başlığın hep "Şehrimize Hoşgeldin Ramazan" anlamına geldiğini düşünürdüm. Çünkü Arapçada "şehr" şehir demek. Ancak sonra öğrendim ki, şehr Farsçada ay anlamına geliyor. Osmanlıcada "Şehr-i Ramazan" ramazan ayı anlamına kullanılıyormuş. Yani "Hoşgeldin Ramazan Ayı". Doğrusu mantıklı da.

Bu beni dini terimlerin köklerine inme konusunda yüreklendirdi. Ramazan Arapça bir sözcük. Genellikle çok ısıtmak, çok sıcak olmak (gün) anlamlarında kullanılan "r,m,z" kökünden geliyor. Ramazanın ay adı olarak kullanılmasının da değişik açıklamaları var. Bu ayda oruç tutulduğundan, açlığın insana verdiği yanma duygusu veya bu ibadet ayında günahların silinmesinden dolayı bu aya "yakma" anlamına gelen ramazan denmesi bu açıklamalar arasında. Bu ayın eski adının natık olduğu, sonraları sıcak bir mevsime tesadüf ettiği zamanda, adının ramazan olarak değiştirildiği de rivayet edilmekte.

İNCE NOKTALAR

Hamurunuzun hafif olmasını istiyorsanız, süt ya da su miktarını azaltıp yerine maden suyu koyabilirsiniz.

Hünkar beğendi

Yapılışı:

Önce kuru soğanları, domatesi, tereyağını ve kuşbaşı etleri karıştıralım. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, suyunu koyup ve etler yumuşayıncaya dek pişirin. (Orta, hatta kısık ateşte)

Etler pişerken, öte yandan beğendi için, patlıcanları közleyip iyice yumuşadıklarında, akan su altında kabuklarını soyun ve kararmamaları için limonla ovun. Başka bir tencerede tereyağını eritip, unu pembeleşinceye kadar kavurun. Çatalla ezerek püre haline getirdiğiniz patlıcanları katarak, 10 dakika kadar sürekli karıştırarak, orta ateşte pişirin. Tuzunu ve karabiberini serpip, ateşten alın. Servis için, önce beğendiyi tabaklara paylaştırın. Üzerlerine birer kepçe yahni koyup servise sunun.

Püf noktası; patlıcanlarıközlematikte, ocak üzerinde ya da fırın tepsisinebir kağıt serip pişirerek közleyebilirsiniz.

8 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Beğendi için

5 adet orta boy patlıcan (közlenmiş)

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz Ğ karabiber

1/2 adet limon

Yahnisi için

750 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti

2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 adet domates (rendelenmiş) ya da 1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1 çay kaşığı tuz Ğ karabiber

Süslemek için

Maydanoz

Üzümlü kayısı hoşafı

Yapılışı:

Kayısıları akşamdan iyice yıkayıp, bir tencerede 3 bardak suyla ıslatın. Islattığınız kayısıyı ertesi gün aynı tencereyle ocağa koyup orta ateşte pişirmeye başlayın. Kuru üzümleri, limon suyunu ve toz şekeri ekleyin. Üzümler şişinceye kadar kaynatın ve üzerini kapatarak soğumaya bırakın.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

20 adet şekerpare kuru kayısı

1 çay bardağı kuru üzüm

1 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu
Yazarın Tüm Yazıları