Hoş geldin Ramazan

Bugün tatlı bir telaşın başlangıç günü. Biz Müslümanların kutsal ayı ramazan başladı.

Haberin Devamı

Yine saatler kurulup sahurlara kalkılacak, çoluk çocuk bütün aile sofra başında toplanacak, ertesi gün aç ve susuz kalmamak için uygun yemekler yenilecek.
İftar sofraları sabırsızlık ve heyecanla hazırlanacak, içilen bir yudum suyla oruçlar açılacak, hurmayla ağızlar tatlanacak ve belki sonrasında içilecek bir kase çorbayla açlık bastırılacak.
Ramazan demek, iyi huy, iyi ahlak, muhtaçlara el uzatmak, aşını paylaşmak, açları doyurmak, açları anlamak, evinde misafir ağırlamak, kalabalık iftar sofraları kurmak, fesat düşünmemek, vücudu kötü alışkanlıklardan arındırmak demek. Ramazan demek hoşgörü, sevgi ve saygı demek.
Evet, geldi ayların sultanı. Yine evlerimize bereket, kalplerimize sevgi ve şefkat getirdi.
Hepinize iyi ramazanlar diliyor ve “hoş geldin Ramazan” diyorum.

Haberin Devamı

Osmanlı usulü şeftali şerbeti

?eftalileri yıkadıktan sonra soyup ortadan ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarıp iri kuşbaşı et formunda doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın.
Üzerine tozşeker ve suyu ilave edip 30 dakika kadar bekletin. Mutfak robotu, el ya da çatal yardımıyla iyice ezerek püre haline getirin. Limon suyunu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın.
Temiz tülbenti geniş bir tencereye yayın. Hazırladığınız şeftali püresini azar azar üzerine aktarıp sıkarak süzün.
Elde ettiğiniz şeftali özsuyunu şişelere doldurup içine karanfilleri atarak buzdolabında bekletin. Servise sunmadan önce bardakların içine birkaç adet taze nane yaprağı atıp buz ekleyin. Buzdola-bından çıkardığı-nız şerbeti bu bardaklarda servise sunun.
NOT: Osmanlı usulü şuruplarda son aşamada iyice çırpılarak kar haline getirilmiş yumurta akı şerbete ilave edilir. Çünkü yumurta akının soğuk şerbetle kimyasal bir reaksiyona girmesi sonucunda şerbet berraklaşır ve duru bir
görünüm kazanır.

· 1,5 kg yumuşamış (olgunlaşmış) şeftali
· 5 su
bardağı su
· 3 su
bardağı tozşeker
· 1 adet limon suyu
· 2-3 adet karanfil
(veya ince gözlü tel süzgeç)

Yazarın Tüm Yazıları