Rendelenmiş parmesan peynirinden oluşan bir dağ, bütün haşmetiyle yükseliyor. Dağın tepesinde elbette insanlar yaşıyor ve durmadan, dinlenmeden makarna pişiriyorlar. Pişirdikleri makarnaları dağın tepesinden aşağı yuvarlıyorlar ve makarnalar yuvarlanırken parmesan peyniriyle kaplanıyor.
Bu hikáye Ortaçağ’da yaşamış olan İtalyan yazar Giovanni Boccaccio’nun, "Decamerone" adlı eserinin kahramanı olan Floransalı yedi gencin anlattığı hikayelerden biridir. Neden mi aldık bu hikáyeyi? Hem İtalyanlar için makarnanın ve onu süsleyen peynir çeşitlerinin ne kadar önemli olduğunu hem de peynirin tarihinin ne kadar eskilere dayandığını gösterebilmek için.
Aslında peynirin ilk yapılış tarihi Ortaçağ’dan çok daha eskilere, bundan 8000 yıl öncesine rastlar. Kesin olmamakla birlikte, peynirin ya Mezopotamya’da ya da İndus vadisindeki çobanlar tarafından bulunduğu söylenmektedir. Babil’de soyluların yiyeceği olarak nitelenen peynirden, Tevrat’ta "kahramanların gıdası" olarak söz edilir. Yani, peynir insanoğlunun en önemli yiyeceklerinden biriymiş eskiden. Tıpkı bugün olduğu gibi...
Yumurtalı ıspanak
Ispanağı yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayarak bir kenarda bekletin. Zeytinyağını bakır bir tava ya da orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, soğanları 2-3 dakika kavurun. Üzerine incecik kıydığınız ıspanağı ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Limon suyunu da ilave edip arada sırada karıştırarak kısık ateşte 10-12 dakika daha pişirin. En sonunda yemeğin içinde kaşık yardımıyla dört adet boşluk açıp yumurtaları bu boşluklara kırın. Ocağı kısın ve bir kapakla üzerini kapatın. Kısık ateşte, yumurtalar kayısı kıvamında oluncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Önemli olan yumurtaların beyazının pişmesi, sarılarının ise hafif suluca kalmasıdır.
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 1 kg. ıspanak
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 4 adet yumurta
İrmikli kaygana
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Yoğurt ve irmiği ekleyip tel çırpıcı ya da mikserin yüksek devriyle çırpın. Unu da azar azar ilave edip kabartma tozunu kattıktan sonra çırpmaya devam edin. Malzemeler birbiriyle iyice özleşinceye kadar karıştırıp, oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan şurubu 2-3 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Sıvıyağı orta boy derin bir tavaya ya da teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte iyice kızdırın. Hazırladığınız hamurdan yemek kaşığı yardımıyla parçalar alıp çok yakın mesafeden kızgın yağa aktarın. Çay tabağı büyüklüğünde olan hamur kabarıp iyice piştiği zaman el kevgiriyle ters çevirin. Diğer tarafı da pişince süzgeç yardımıyla tavadan alın. Kızarttığınız bütün hamurları üzerine kağıt havlu serdiğiniz bir servis tabağına çıkarın. Kayganalar henüz sıcak haldeyken soğuk şurubun içine koyup şurubu çekmesi için 5 dakika bekletin. Şurubu çeken kayganaları servise sunun. İsterseniz üzerine pekmez gezdirip ince çekilmiş ceviz içi de serpiştirebilirsiniz. Üzerine taze meyve, dondurma koyarak da servise sunabilirsiniz.