"Günkurusu" diye adlandırılan bir kayısı türü olduğunu biliyor muydunuz?.. Evet, böyle bir kayısı türü var ve ekşi ev tatlı olmak üzere iki de çeşidi mevcut.
Günkurusu, özellikle komposto ve marmelat yapımı için idealdir. Herhangi bir kimyasal koruyucu ile kaplanmadığı için, diğer kuru kayısılarla karşılaştırıldığında; biraz şekilsiz ve biraz da donuktur. Çünkü olgun kayısının toplanıp güneşin altında, yani tamamen doğal koşullarda kurutulması ile elde edilir. Üstelik taze kayısının sahip olduğu yararlı maddeler, kurusunda daha da fazla miktarda bulunur. Bu karaciğer dostu meyve, kansızlıkla mücadele eden vücut için önemli bir silahtır. Ayrıca, eğer "kayısı tenli" bir hanım olmak istiyorsanız, bu "betakaroten" miktarı yüksek olan meyveyi bol miktarda tüketmeniz gerekir.
Bence hiç vakit kaybetmeden, sabahları aç karnına bir bardak ılık su ve 3-4 adet kuru kayısı yemeye başlayın. Ben bunu her gün tekrarlıyorum.
Patatesli simirni köftesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy patates
1 çay bardağı sıvıyağ
Köfte için;
400-500 gr orta yağlı köftelik kıyma
3-4 adet tost ekmeği
(veya bayat ekmek)
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Biberli sos için;
5 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve)
3 adet orta boy domates
1 su bardağı sıcak su
(et ya da tavuk suyu)
1 yemek kaşığı taze ya da kuru fesleğen
2 çay kaşığı tuz
Kıymayı derin bir kaba aktarın. Tost ekmeklerinin içlerini ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. Yumurtayı kırıp incecik kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra, rendelenmiş soğanı katıp tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı da serpiştirin.
Hazırladığınız köfte harcını 5-6 dakika kadar yoğurup üzerini örterek buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, patatesleri soyup yarım santim kalığında halka halka doğarın. Kararmamaları için soğuk suda bekletin. Biberli sosu hazırlamak için; konserve biberlerin suyunu süzerek kavanozdan çıkarın. Domatesleri soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Biber ve domatesi mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu ekleyerek tuzu serpiştirin. Fesleğeni de ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, 1 çay bardağı sıvıyağı geniş bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıh yuvarlayın ve üzerlerine bastırarak hafif yassı hale getirin. Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda arkalı önlü birer dakika kızartın. Hafifçe kızaran köftelerin üzerine bir sıra suyu süzülmüş patates dilimi yerleştirin. Köfte ve patatesleri aynı sırayla malzeme bitinceye kadar dizdikten sonra üzerlerine, hazırladığınız biberli sosu gezdirin. Tencerenin kapağını kapatın.
Orta ısılı ateşte 25-30 dakika patatesler yumuşayıncaya kadar pişirdiğiniz yemeği sıcak sıcak servise sunun. Üzerine ince kıyılmış bol maydanoz serpiştirin.
Acılı ekşili Çin çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
1 adet tavuk göğüs eti
8 su bardağı tavuk suyu
8-10 adet kestane mantarı
(herhangi bir cins kültür mantarı)
2 adet beyaz lahana yaprağı
varsa 1 su bardağı soya filizi
(ya da 1 adet pırasanın beyaz kısmı)
Sosu için
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı pirinç sirkesi
(üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz)
3-4 yemek kaşığı soya sosu
2 tatlı kaşığı tobasco ya da acisso sos
(herhangi bir acılı sos kullanabilirsiniz)
2 adet yumurta
1 adet kıyılmış yeşil soğanın yeşil kısmı
Tavuk göğsünü tavla zarı formunda doğrayın. Kestane mantarlarını yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına 2-3 parçaya ayırın. Yıkanmış beyaz lahana yapraklarının damarlı sert kısımlarını kesip attıktan sonra incecik dilimleyin. Soya filizlerini yıkayıp süzdükten sonra tam ortalarından ikiye bölerek uzun şeritler haline getirin. Tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başlayınca küp doğranmış tavuk etlerini, mantarları, lahana ve soya filizlerini ilave edip sık sık karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Sosu hazırlamak için; mısır nişastası, sirke, soya sosu ve acı sosu geniş bir kaseye koyup çatalla iyice çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alarak bu karışıma ekleyin ve karışımı ılık hale getirin. Böylece sosu çorbaya katarken, nişasta topaklanmayacaktır. Ilık hale gelen sosu yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ekleyip 5 dakika daha pişirin. Son olarak, yumurtaları bir k seye kırıp köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Bir yandan çorbayı karıştırırken, bir yandan da çırpılmış yumurtaları tencereye azar azar ilave edin. Çorbayı 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Servise sunmadan önce, incecik kıydığınız taze soğanı katıp sıcak sıcak servise sunun. Dilerseniz çorbaya acisso, chili biber gibi çeşitli acı soslar ekleyebilirsiniz.