Her gün hurma

Hurma deyince aklınıza Ramazan geliyor değil mi? Çünkü bu yararlı meyve, nedendir bilinmez, sadece Ramazan aylarında tüketilir.

Ya da şöyle söylemek daha doğru sanırım. Ramazan ayı geldiğinde hurma tüketimi yüzde yüz artar. Aslında hurma sadece biz Müslümanlar için değil, Hıristiyanlar ve Museviler için de değerlidir.

Bunun nedeni bu üç dinin farklı zamanlarda da olsa aynı topraklar üzerinde gelişmiş olmasıdır. Ve bu iki dinin kutsal kitaplarında hurmaya ayrı ayrı yer verilmiştir. Hurmayı sadece Ramazanlarda tüketmek ise hurmaya, daha doğrusu insan vücuduna yaptığımız bir haksızlık aslında. Hurma vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur; zehirli atıkların vücuttan atılmasını sağlar ve kan basıncının düşmesine yardım eder.

Ayrıca beynin düzenli çalışmasına destek olur ve berrak düşünmemizi sağlar. İçerdiği yüksek miktardaki potasyum sayesinde özellikle hamilelerde doğal olarak ortaya çıkan potasyum açığını kolayca kapatır. Bu mucize meyveyi sadece insan vücuduna yaptığı yararlarla anmak pek de doğru değil aslında. Hurma "bütünüyle" yararlıdır çünkü. Örneğin çekirdekleri öğütülerek hayvan yemi yapılıyor, yaprakları hasır sepet üretiminde kullanılıyor. Kısacası hurmayı sadece Ramazanlarda oruç açmak için yemek yerine her gün düzenli olarak tükettiğimiz bir meyve haline getirmek gerekiyor.

Kaynak: Metro Gastro dergisi sayı 29

Tarçınlı patlıcan kebabı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

5-6 adet orta boy kemer patlıcan

6-7 adet yeşil sivri biber

1 çay bardağı sıvıyağ

Köfte harcı için;

250 gr yağsız kıyma

1 adet orta boy soğan (Rendelenmiş olmalı.)

2 çay kaşığı toz tarçın

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yemeğin sosu için;

3 adet orta boy domates (Tavla zarı formunda doğranmış olmalı.)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

3 diş sarmısak (İncecik dilimlenmeli.)

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

2 tatlı kaşığı toz şeker

2 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi derin bir kaba aktarıp iyice yoğurun. Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra parçaları avuçlarınız arasında yassı hale getirin. Köfteleri bir tepside biriktirin.

Patlıcanların saplarını kesip alacalı formda (çizgili) soyun. Sonra da patlıcanları saplarından başlayarak 3 parmak aralıklarla dikine yarın. (Dikkat etmeniz gereken nokta parçaların diplerinden ayrılmamasıdır.)

Patlıcanları kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlunun üzerine alın. Aynı yağda sivri biberleri de kızartıp çıkarın. Hazırladığınız köfteleri patlıcanların yarık kısımlarına yerleştirip karnıyarıkları geniş bir tencereye yan yana yerleştirin.

Aralarına kızarmış biberleri sıralayın. Sıvıyağ, incecik doğradığınız domates, sarmısak, biber salçası, toz şeker, su, tuz ve karabiberi bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Hazırladığınız bu sosu, tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin. Orta ısılı ateşte 25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Sosisli patatesli omlet

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

2 adet sosis

2 adet orta boy patates

6 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

6 yemek kaşığı süt

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosisleri incecik halkalar halinde doğrayın. Patatesleri soyup tavla zarı formunda, küp küp doğrayın. Yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırıp çırptıktan sonra üzerine süt, un, tuz ve karabiberi ekleyip bir kez daha çırpın. Patatesleri geniş bir tavaya yerleştirip üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin.

Patatesleri kısık ateşte, kapağı kapalı vaziyette, tavayı sallayarak kızartın. Patateslerin üzerine doğranmış sosisleri il ve edin. 1-2 sefer karıştırdıktan sonra üzerine yumurtalı karışımı aktarıp tekrar harmanlayın.

Omletin alt tarafını yüksek ısılı ateşte, tavayı sallayarak pişirin. Alt tarafı iyice kızaran omleti düz bir tepsi yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da kızartın. Omleti sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları