Bugün artık çağdaş tıp bilimi, sarmısağın kan basıncını düşürdüğü için yüksek tansiyona iyi geldiğini, sindirim sistemini kuvvetlendirdiğini ve bronşları temizlediğini söylemekte.
Romalı askerler de savaşa giderken uyarıcı olarak yanlarında bolca sarmısak taşırlarmış. Belki de horoz dövüşlerinden önce hayvanlara sarmısak yedirenlerde, Romalı askerler gibi düşünüyorlardır. Ya ortaçağda uzun seferlere çıkan denizcilerin yanlarına aldıkları en önemli iki şeyin pusula ve sarmısak olduğunu söylersem???
Adana Usulü makarna
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 paket makarna (ya da erişte)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gr orta yağlı dana kıyması
3 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
Tuz, karabiber
Üzeri için
Yarım demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
Makarnayı 10 bardak suyun içinde 12 dakika kadar haşlayıp, süzün. Sos için, tavaya koyduğunuz kıymanın içine zeytinyağını ekleyin ve orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Soğanı, yeşil biberi ve salçayı kıymaya ekleyerek 5 dakika daha kavurun. Şimdi de pul biber, karabiber ve tuzu katıp, ateşten alın. Haşlanan makarnayı bu sosla harmanlayıp, maydanozla süsleyerek servise sunun.
Sarmısaklı un çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarmısak (iyice dövülmüş)
6 su bardağı su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Üzeri için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kekik
Kırmızı pul biber
Derin bir kasenin içine; yoğurt, sarmısak, tuz, karabiber ve suyu alarak bir çırpma teli ile iyice pürüzsüz olana kadar çırpalım. Öte yandan tencerenin içine sıvıyağı ve unu koyarak, orta dereceli ateşin üzerine oturtalım. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak unu sarartalım. Üzerine azar azar yoğurtlu karışımı dökelim. Çorba kaynayıncaya dek sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım. Üzerine tereyağında kızdırdığımız pul biber ve kekikli karışımı gezdirip, sıcak sıcak servise sunalım.
Turhan’ın ekmek pastası
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
6 dilim tost ekmeği
1 çay bardağı fındık veya ceviz içi (dövülmüş)
1 paket hazır kakaolu puding
2,5 su bardağı süt
Çilek (süslemek için)
Hazır kakaolu pudingi süt ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin.Öte yandan tost ekmeklerinin kenarlarını kesin. Servis tabağının altına 1 kaşık sıcak pudingten koyup, üzerine 1 tost ekmeğini yerleştirin. Tekrar 1 kaşık sıcak pudingi döküp, fındık veya cevizi serpiştirin. Bu işlemi istediğiniz kadar tost ekmeğini üst üste koyarak aynen tekrarlayabilirsiniz. En üstten pudingi akıtıp, ikişer çilekle süsleyin. 1 saat buzdolabında bekletip, servise sunun.
İnceNoktalar
Naylon kaplara koyulan sıcak yemek, sağlığa zararlıdır. Sıcak yemeğin naylon kapta yarattığı aşınma sonucunda ortaya çıkan parçalar, mideye gider.