Her çağda görgüsüzlük varmış

Sahnede şarkı söyleyen sanatçının başından dolar yağdıranlara, ya da düğünlerde havaya sıkılan kurşunlara artık neredeyse alıştık diyebiliriz.

Haberin Devamı

Görgüsüzlük yalnızca çağımızın muzdarip olduğu bir şey değil elbette. Her çağın kendine özgü bir görgüsüzlük anlayışı var ve ister M.Ö. olsun, ister M.S. 2000’li yıllarda, yapılan çirkin şeyler toplumun yozlaşmasına neden oluyor. Gerçi o çağda yazılan bir romandan yola çıkarak yazıyoruz bunları ama M.Ö II. yüzyılda zengin Romalılar, şölen tadında verdikleri ziyafetlerde onlarca çeşit et yemeği sunarlarmış konuklarına.

İmparator Nero döneminde Petronius tarafından yazılan kurmaca romanda bu tür sahnelere sıkça yer verilmiştir. Bu sahnelerden birinde, sofraya bütün olarak gelen kızarmış dananın karnı yarıldığında içerden ardıç kuşları çıkar ve avcı kıyafeti giyinmiş hizmetliler de bu kuşları avlamaya çalışırlar.

Evet Nero döneminde yazılmış olan bir romandan bahsediyoruz ve romanların gerçekle ilgisi olmayabiliyor bazen. Ancak zamanın yeme-içme kültürü ve zenginler tarafından verilen büyük ziyafetler düşünüldüğünde, senaryo pek de gerçek dışı gelmiyor insana. Başta da dediğimiz gibi, görgüsüz her çağda görgüsüz ve tüm çabalara rağmen görgüsüzlük bundan bin yıl sonra da gündemde olacak gibi geliyor bana...

Haberin Devamı

Bozbaş yahnisi

YAPILIŞI

Nohudu akşamdan bol suyla ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Kabuklarını soyup kenarda bekletin. Kuşbaşı et, yağ, tuz ve karabiberi ekleyip orta ısılı ateşte 8-10 dakika kadar kavurun.

Üzerine çıkacak kadar sıcak su, salça ya da rendelenmiş domates ilave edip eti iyice pişirin. Kuşbaşı et formunda doğradığınız patatesleri aktarıp iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Suyu azalınca bir miktar daha su ekleyin.

Yufkaları sac üzerinde kızartıp küçük parçalara ayırın (tandır ekmeği kullanacaksanız yine aynı şekilde parçalayın).

Ekmek parçalarını geniş bir tabağa yerleştirin, üzerine yemeğin suyunu gezdirin. Ardından patatesli eti ve nohudu harmanlayıp ekmeklerin üzerine yayarak servise sunun.

· Yarım kg. kuşbaşı koyun eti (kuzu eti de kullanabilirsiniz) · 25-30 gr. tereyağı ya da bitkisel margarin · 1 yemek kaşığı domates salçası (2 adet orta boy domates de kullanabilirsiniz) · 1 su bardağı nohut · 2 adet küçük boy patates · 4-5 adet yufka ya da tandır ekmeği · 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları