Paylaş
Bizim kültürümüzün tatları ve pişirme teknikleri, uzak ülkelerin mutfaklarından daha farklı, o yüzden yapıyorum bunu.
Yine de yakın veya uzak çevremize bakınca, aslında kendi ellerimizle çizdiğimiz sınırlar olmasa, dünyadaki tüm milletlerle her şeyimizle iç içe olduğumuzu görüyorum her seferinde.
Mesela Irak ve Suriye’nin etli kebapları, Beyrut’un meze tabakları, baklavalar, helvalar, zerde ve tulumba tatlısı... Bu yemekler ve tatlılar çevre ülkelerde de zevkle yeniyor ve özel günlerde sunuluyor.
Bu topraklarda yaşamış tüm toplumların, kültürlerin doğal bir şekilde birbirine geçmesine izin vermesinden doğmuş bu çeşitlilik. Anlayış ve farklı olana gösterilen tolerans sayesinde içinde büyüdüğümüz bu tablo, eşsiz uyumlu bir renk cümbüşüne çevrilmiş.
Rumlar’ın ot salataları, Çerkezler’in tavuğu, Ermeniler’in topiği, Yahudiler’in zeytinyağlı enginarı, Tatarlar’ın göbetesi, Kırımlılar’ın pelemeci, Arnavutlar’ın böreği, Gürcüler’in Haçapura’sı...
Hepsi “bizim” olmuş, hepimiz “biz”iz artık. Bizler aslında “dünyalıyız” ve hepimiz aynı sofradayız.
DıYARBAKIR MUTFAğI
BELıBAğLI
YAPILIşI
Kabakların ince olanları seçilir. Üzerleri tırtıklı bıçakla hafifçe kazınır. ıçleri dolma oyacağı yardımıyla oyulur. Yıkanıp kağıt havluyla iyice kurulanır. Sıvıyağ tavaya aktarılıp kızdırılır. Oyulmuş kabaklar kızgın yağda önlü arkalı kızartılır.
Diğer taraftan, kıyma ve zeytinyağı tencereye aktarılıp karıştırılır. Tuz, yenibahar ve karabiber eklenip 5-6 dakika kadar kavrulur. Üzerine incecik kıyılmış dereotu, maydanoz ve kırmızı pul biber ilave edilip karıştırılır ve ocağın altı kapatılır.
Kızarmış kabakların içi kavrulmuş kıyma ile doldurulur. Kabaklar geniş bir tencereye yatay vaziyette yerleştirilir. Üzerlerine 3 su bardağı kaynar su gezdirilir. Porselen bir tabak kapak gibi kabakların üzerine kapatılır.
Kısık ateşte, 25 dakika pişirilip ocaktan alınır. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir ve mutlaka pirinç pilavıyla servise sunulur.
Not: ıstenirse kabakların ağız kısmı domates dilimleriyle kapatılabilir.
· 7-8 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
· 400 gr az yağlı dana kıyma
· 1 demet dereotu
· 1 demet maydanoz
· 1 çay kaşığı tuz,
karabiber, yenibahar
· 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kızartmak için;
· ½ su bardağı sıvıyağ
Paylaş