Paylaş
Kökeni eskilere dayanır helvanın. Osmanlı İmparatorluğu döneminde o kadar benimsenmiş ki bu tatlı; helvacılık, tatlıcılıktan ayrı bir meslek olarak tanımlanmış.
Ancak her zaman o kadar da kolay olmamış helva yemek, bu topraklarda yaşayan insanlar için.
Öyle zamanlar yaşamışlar ki, helvanın ana maddesi olan şeker çok az bulunan ve pahalı bir madde halini almış.
İşte böyle şekersiz zamanlarda bile helvasız kalmamış Osmanlı insanı.
“Madem şeker bu kadar pahalı, ben de onun yerine pekmez, üzüm ve bal kullanırım ama helvasız kalmam” deyip şekerin alternatifleriyle yapmış helvasını ve afiyetle yemiş.
Herhalde bu alternatif şekerlerin en pahalısı bal olmuş.
Öyle ya da böyle helva yemekten asla vazgeçmemiş Türk insanı.
Hâlâ da gelenek ve göreneklerimizin bir parçası olmaya devam ediyor helva.
Ancak öyle herkes helva yapamıyor. Mahallelerde “onun helvası yenir” dediğimiz insanlar var. Çünkü helva yapmak gerçekten ustalık işi.
Mutlaka ağır ateşte ve sabırla dakikalarca kavrulur bir kere helva ve hafif kehribar rengine dönüşmesiyle beraber sulu ya da sütlü şerbeti eklenir.
Yani öyle “Dur bir helva kavurayım” diyen herkes güzel helva yapamaz.
KARANFİLLİ ERİK HOŞAFI
Erikleri akşamdan yıkayın, üzerini kapatacak kadar suya koyun.
Ertesi gün erikleri süzüp orta boy bir tencereye aktarın.
Üzerine 8 su bardağı su ilave edip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin.
Kaynayınca şekeri katın. Karanfilleri ekleyip varsa yarım su bardağı gülsuyunu da ilave edin.
Hoşafın suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp ara sıra karıştırarak erikler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı dolusu kuru sarı erik
- 2-3 adet karanfil
- 2 su bardağı toz şeker
- 8 su bardağı su
Paylaş