Hazır sosis

Sürekli yemek yapmak zorunda olan anneler, hele ki her gün değişik bir menü bekleyen eş ve çocuklarla çevrelenmişken oldukça sıkıntılı anlar yaşarlar.

Mutfakta böyle zamanlarda imdada yetişen bazı yiyecekler vardır. Bence sosis bunların başında yer alır. Kızartabilir, haşlayabilir, makarnasını veya pizzasını yapabilirsiniz. Benim favorim ise sosis sotedir. Hem büyükler sever, hem de çocuklar. Biliyor musunuz, bizim için neredeyse çabuk yemek haline gelmiş olan "sosis" ile ilgili ilk yazılı kayıt M.Ö. 500 yıllarında Antik Yunan’da sahnelenen bir oyunun adı olarak var. Sosis adı da Latin kökenli ve tuzlu anlamında olan "salsus" kelimesinden geliyor. Çünkü eskiden mevsimlerin yiyecekler üstündeki bozulma etkisini azaltmak için buzdolapları kullanılmadığı için, etler tuzlandıktan sonra hayvan bağırsaklarına doldurulup öyle saklanırmış. Böylece hem daha lezzetli hem de uzun ömürlü olurmuş. Kuzey ülkelerinde yüksek sıcaklık sorunu olmadığı için tütsüleme işlemi daha yaygınken, iklimine göre kuru ya da taze sosis üretiliyormuş. Sosisle ilgili unutamadığım esprili bir duvar yazısını da sizinle paylaşmak isterim: "Sosis yemeyi seviyorsan, nasıl hazırlandığını sakın izleme!"

Tuzda balık

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg ağırlığında büyük boy levrek balığı

á 125 gr tereyağı

á 7-8 adet sarmısak

á 1 m boyunda alüminyum folyo

á 2 adet iyotsuz tuz

Sosu için

á 2 adet limonun suyu

á 1 su bardağı sızma zeytinyağı

á Yarım demet maydanoz

Levrek balığını temizleyip yıkadıktan sonra süzün. Balığın içini ve dışını oda sıcaklığında yumuşamış tereyağıyla iyice yağlayın. Kabuklarını soyduğunuz sarmısakları bütün halde balığın içine yerleştirin. Alüminyum folyoyu tezgahın üzerine serip balığı folyonun tam ortasına koyarak sıkıca sarın. Tuzu derin bir kaba koyup üzerine 3-4 su bardağı su ilave ederek hamur haline getirin. Tuzu fırın tepsisine aktarıp ortasına alüminyum folyoyu sardığınız balığı yerleştirin. Tuz hamuruyla balığın her tarafını iyice örtün. Balığı 15 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 60 dakika kadar pişirip çıkarın. Balığın üzerine yapışmış ve sertleşmiş olan tuzu çekiçle ya da kalın bir bıçak sapıyla kırıp temizleyin. Alüminyum folyoyu dikkatlice açın. Balığı folyonun içinden çıkarıp servis tabağına yerleştirin. Sos malzemelerini bir kasede çırpın. Sıcak haldeki balığı servis yaparken üzerine sosu gezdirerek ikram edin.

Sirkeli biber salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy kırmızı dolmalık biber

á 2 adet orta boy sarı dolmalık biber

á 2 adet orta boy yeşil dolmalık biber

á 1 su bardağı sirke (elma sirkesi kullanmanızı tavsiye ederim)

á 1 çay kaşığı tuz

á 2 adet kesmeşeker

Sosu için

á 4-5 diş sarmısak

á 2 demet dereotu

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Biberleri yıkayıp çatalla 4-5 yerlerinden delin. 10 su bardağı sıcak suyu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı sirke ekleyin. Tuz ve kesmeşekeri de ilave edip orta ısılı ateşin üzerinde kaynamaya bırakın. Biberi kaynayan suya atın. İsterseniz dereotu saplarını keten bir iplikle bağlayarak ya da temiz bir tülbentin içine koyarak kaynayan sosun içine bırakabilirsiniz. Dereotu sosa hoş bir koku verecektir.Yaklaşık 20-25 dakika, biberler iyice yumuşayıp, kabuklarından ayrılacak hale gelinceye kadar haşlayıp süzün. Biberin kabuklarını (zarlarını) soyup ince halkalar halinde dilimledikten sonra tabağına yerleştirin. Sosu hazırlamak için; dövülmüş sarmısakları bir kaseye koyun. Üzerine sıvıyağ ve limon suyunu ekleyip tuz ve karabiberi de serptikten sonra çatal yardımıyla iyice çırpın. Üzerine biberi haşladığınız sudan Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan aktarın. Dereotunu incecik kıyarak sosa katıp karıştırın. Hazırladığınız bu sosu biberlerin üzerine gezdirip karıştırın. Salatanın sosu çekmesi için en az 15 dakika kadar bekleyin. Soğuk olarak servise sunun. Bu salatayı ağzı kapalı olarak buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları