Paylaş
Bugün “ekmeğin fiziksel ve kimyasal yapısında meydana gelen değişiklikler” olarak özetleyebileceğimiz bayatlamadan söz edeceğiz.
Ekmek; un, su, tuz ve mayanın birleşip pişmesinden oluşur. Fırından çıkan ekmeğin kabuğu sert, içi ise pamuk gibi yumuşacıktır. Ancak, açıkta bırakılan ekmek sadece birkaç saat içinde bile değişikliğe uğrar. Ekmeğin bayatlama sürecini ise şöyle açıklayabiliriz sanırım: Kabuğu yumuşar, içi sertleşip pamuk gibi olma özelliğini kaybeder.
Bunu en kolay içlerindeki şeker ve tuz miktarıyla açıklayabiliriz. Ekmek yeterince tuz ve şekere sahip olmadığından bekledikçe içindeki nemi kaybeder.
Yani, ekmeğin içinin sertleşmesinin en önemli sebebi, nemi dışarıya vermesidir. Nemin dışarıya çıkması kabuğun yumuşamasının da nedenidir aynı zamanda.
PATLICANLI KİLİS TAVASI
· 1 kg orta yağlı kıyma
· 3-4 adet orta boy patlıcan · 4 adet büyük boy domates · 1 adet büyük boy kuru soğan · 1 çay bardağı su · 1 demet maydanoz
· 2-3 adet yeşil sivri biber · 5-8 adet sarmısak
· 2 çay kaşığı tuz, kara-biber, kırmızı toz biber
YAPILIŞI
Etin biraz tuz ilave edilerek zırhta çekilmesini öneririm. Aksi halde kıymayı derin bir kaba koyup tuz, karabiber, su ve toz biberi katın. İncecik doğradığınız soğan ve maydanozu ekleyip yoğurun.
Diğer taraftan, patlıcanları tamamen soyup tavla zarı formunda doğrayın. Bol tuzlu suda acısının çıkmasını bekleyin ve tekrar yıkayıp süzün.
Domateslerin iki tanesini soyup küp küp doğrayın ve patlıcana ilave edin. İncecik doğradığınız sarmısakları ilave edin. İncecik doğradığınız biberleri de katın. Patlıcan, sarmısak, biber ve domatesi iyice karıştırıp tuzu serptikten sonra yağlanmış bir fırın tepsisine koyun. Üzerine hazırladığınız kıyma harcını yayın. Kalan iki domatesi dilimleyip yemeğin üzerine sıralayın.
Tava yemeğini 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 45-50 dakika pişirin. Üzeri iyice kızaran yemeği fırından çıkarıp sac lavaşı, pidesiyle birlikte servise sunun.
Paylaş