Havucun en tatlı hali

Rendelenmiş havuç, tozşeker ve su...

İşte cezeryenin üç ana malzemesi. Bizde cezerye denince akla Mersin gelir ama bu lezzetli tatlının asıl anavatanı Ortadoğu’dur. Bunun en büyük kanıtı da "cezerye" adıdır. Çünkü havucun Arapçası "cezer"dir. Havuç rendelenir, yaklaşık yarısı kadar ağırlıktaki tozşeker ve şekeri eritebilecek kadar suyla macun kıvamına gelinceye kadar pişirilir. İçine isteğe bağlı olarak ceviz ya da fındık eklenip düz bir yüzeye yayılır. Üzerine bolca hindistancevizi serpildikten sonra soğuması beklenir. Soğuyan cezerye kare kare dilimlenir ve artık ikram edilmeye hazırdır. Kuruyemişçi dükkanlarında havuç lokumu adıyla da satılan cezerye, Mersin’de ceviz ve hindistancevizi kullanılarak yapılıyor ama her ürünün onlarca çeşidini bulabileceğiniz süpermarketlerde cezeryenin de değişik malzemelerle yapılmış pek çok çeşidine rastlamanız mümkün. "Yok ben marketten almam" diyorsanız da birkaç gün sonra gelecek olan bayramı da bahane ederek evde cezerye yapabilir ve bayramda gelen konuklarınıza ev yapımı şekerleme ikram edebilirsiniz.

Çikolata soslu Budapeşte kreması

Malzeme listesi

á 2 su bardağı süt

á 1 paket hazır süt kreması (200 gr)

á 1/2 su bardağı tozşeker

á 3 adet yumurtanın sarısı

á 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 1 paket vanilya

á 2 yemek kaşığı çekilmiş badem

Üzeri için;

á Hazır çikolata sosu

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Yumurta sarıları ve tozşeker orta boy bir tencereye koyulup tel çırpacak yardımıyla 1-2 dakika çırpılır. Üzerine süt, hazır süt kreması ve nişasta eklenir. Vanilya da ilave edildikten sonra toz halde olan ya da iri çekilmiş bademler katılıp tekrar çırpılır. Tencere kısık ateşin üzerine oturtulur ve tel çırpacak ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen krema, kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alınır. Diğer taraftan, tek kişilik cam kaseler ya da kalıplar suyla ıslatılır. Krema mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpılıp ılık hale gelmesi sağlanır. Krema ıslak kalıplara kaşıkla paylaştırılır. Üstlerine kaşıkla bastırılarak düzeltilir ve buzdolabında en az bir gece bekletilir. Kremalar, ertesi gün servis tabağına ters çevrilip üzerlerine çikolatalı sos gezdirilir. Üzerleri bezelerle süslenip soğuk halde servis yapılır.
Yazarın Tüm Yazıları