Bu saydığım malzemeler mutfakların vazgeçilmezleri arasındadır. Herhangi biri bittiÄŸinde hemen alışveriÅŸ listesine eklenir ve en kısa zamanda alınır. Bilmiyorum, sizin eviniz için de geçerli mi ama bizim evde bu listeye havucu da eklemek gerekiyor. Çünkü bir yemekçi olarak havucun ne kadar yararlı bir sebze olduÄŸunu biliyor ve zeytinyaÄŸlı yemeklerden salatalara havucu soframdan eksik etmiyorum. Sebze dediÄŸime bakmayın, pek çok Avrupa ülkesinde çocukların ve gençlerin havuç tüketimini artırmak için meyve kategorisine sokulmuÅŸ durumda.Â
Avrupalılar hiç de haksız sayılmaz. Havuç sadece gençlerin ya da çocukların değil herkesin bol bol tüketmesi gereken bir sebze.
"Havucun yararları nelerdir" dendiğinde hemen hepimizin aklına havuçtaki A vitaminin çokluğu ve A vitamininin gözlere olan yararı gelir. Evet, havuç bol miktarda A vitamini içerir, bu doğru ama A vitamininin yağda çözülmek gibi bir özelliği vardır. Bu yüzdendir ki, örneğin havuç suyu içilecekse içerisine bir damla yağ damlatılması önerilir.
Bu mucize sebzenin yararlarından bahsederken "gözler" deyip kalmak haksızlık olur doğrusu. Çünkü havuç kan yapmaktan, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmeye, kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemekten, karaciğeri güçlendirmeye kadar pek çok yararı olan bir bitkidir. Ayrıca havuç insan vücudunda bulunan OGG1 maddesini aktive etme özelliğine de sahiptir.
"Nedir bu OGG1" diye soranların merakını hemen giderelim. Bu enzimin düşük olması akciğer kanserine yol açabiliyor. Akciğer kanserine yakalanmış olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalar OGG1 enziminin yeteri kadar etkin olmadığını göstermiştir. Bu yüzdendir ki, taze sıkılmış havuç suyunun akciğer kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Hazır havucun akciğer üzerindeki olumlu etkisinden bahsetmişken, balgam söktürücü özelliği olduğunu da söylemek gerekiyor. Uzmanlar, özellikle sigara tiryakilerinin sabahları bir çay bardağı havuç suyu içmelerini de bu yüzden öneriyorlar. Unutmadan söyleyelim; havuç taze olarak kullanılacaksa kabuğunun kesinlikle soyulmaması da uzmanların üstüne basa basa söylediklerinden.
Havuç pestolu makarna
Malzeme listesi
á 1 paket spagetti makarna
(Herhangi bir makarna türünü de kullanabilirsiniz.)
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 adet orta boy havuç
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 3 diş sarmısak
á 2 adet orta boy domates
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
á 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Havuçlu pesto sosu hazırlamak için; soğanları ve havuçları soyduktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayıp mutfak robotuna aktarın. Üzerine soyulmuş sarmısakları ekleyip robotta çekerek püre haline getirin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Üzerine robotta çektiğiniz sebze püresini aktarıp, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, 5-6 dakika kadar kavurun.
Domatesleri rendeleyip, kavrulmakta olan sebzelerin üzerine aktarın. Sık sık karıştırarak domatesler suyunu çekinceye kadar 7-8 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve kuru fesleğeni ilave edip, 5 dakika daha pişirin.
Ocaktan alıp, bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Ancak makarnanın biraz sulu kalmasına da dikkat edin. Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp üzerine hazırladığınız sıcak sosu gezdirin.
Soslu makarnayı iyice karıştırıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip sıcak sıcak servis yapın. İsterseniz ince kıyılmış dereotu ve çekirdeği çıkarılmış zeytinle de süsleyebilirsiniz.