Paylaş
Hemen her şehrimizin kendine özgü “meşhur” bir yemeği veya tatlısı var. Manisa’nın mesir macunu da bunlardan biri. Zamanında cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu düşünüldüğünden -nedendir bilinmez- kadınlardan uzak tutulan mesir macununun bir hikayesi de var. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hasa Sultan Manisa’da hastalanır.
Sultan da zamanın meşhur şifacısı Merkez Efendi’den annesini iyileştirecek bir ilaç bulmasını ister. Tarçın, rezene, karabiber, meyan kökü, çörekotu, mercan köşk, bal, sinameki, portakal kabuğu, zencefil, kişniş, kimyon, anason ve pekmez gibi 41 çeşit malzemeyi bir simyacı gibi özenle karıştıran Merkez Efendi, sonunda Hasa Sultan’ı sağlığına kavuşturan bu şifalı macunu yaratır. Akıl hastalığı da dahil pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılan mesir macunu, hala Manisa’da bahar şenliklerinin bir parçası olarak Sultan Camii’nin tepesinden halka dağıtılıyor.
övme pilavlı istavrit balığı
Malzeme listesi
· 1 kg istavrit balığı
· 2 su bardağı dövme
(Aşurelik buğday ya da gerdime de denir.)
· 8 su bardağı soğuk su
· 1 yemek kaşığı tereyağı (yaklaşık 30 gr)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 3 su bardağı et ya da tavuk suyu
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
· 2 yemek kaşığı dolusu un
· 2 yemek kaşığı dolusu mısır unu
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· ½ su bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI: Aşurelik buğdayı bol suyla yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 6 su bardağı su ekleyip orta ısılı ateşte buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın (haşlama süresini kısaltmak için düdüklü tencere de kullanabilirsiniz). Haşladığınız buğdayı süzün. Tereyağını orta boy bir tencerede ya da pilav tenceresinde kızdırıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ilave ettikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine süzdüğünüz haşlanmış aşurelik buğdayı ilave edip 3 su bardağı et ya da tavuk suyunu da aktardıktan sonra tuz ve karabiberi de serpin. Buğday pilavını orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın. Kısık ateşte suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Kapağını hiç açmadan 20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, istavritleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Mısır ununu ve unu geniş bir tabakta karıştırın. Tuz ve karabiberi de ekleyip tekrar karıştırın. İstavritleri bu unlu karışıma iyice bulayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp istavritleri bu kızgın yağda çevire çevire kızartın.
Dinlenmiş olan pilavı servis tabağına aktarıp üzerine istavritleri yerleştirin. Soğan dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Rokalı peynirli pirinç salatası
Malzeme listesi
· 2 su bardağı pirinç
· 10 su bardağı kaynar su
· 7-8 adet roka
· 1 adet yeşil taze soğan
· 1 demet dereotu
· 100-125 gr tulum peyniri (beyaz peynir de kullanabilirsiniz)
Sos için;
· ½ su bardağı sızma zeytinyağı
· 2 tatlı kaşığı hardal
· 4 yemek kaşığı narekşisi (3 yemek kaşığı elma sirkesi de kullanabilirsiniz)
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI: İyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 10 su bardağı kaynar su ve 2 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra, pirinci orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İyice haşladığınız pirinci süzüp soğuk suyla çalkaladıktan sonra tekrar süzün ve derin bir kaba aktarın. Roka yapraklarını saplarından ayırıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın.
Yeşil soğan ve dereotunu da ayıkladıktan sonra incecik dilimleyin.
Roka, soğan ve dereotunu pirincin üzerine aktarın. Diğer taraftan, sızma zeytinyağını derin bir kaba koyup, üzerine tuz ve karabiberi serpiştirin. Üzerine narekşisi (elma sirkesi de kullanabilirsiniz) ilave edip çatal yardımıyla çırpmaya başlayın. Hardalı da ilave ettikten sonra iyice karıştırdığınız sosu sebzeli pirinç salatasının üzerine gezdirin. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp üzerine küçük parçalara ayırdığınız tulum ya da beyaz peyniri serpiştirerek servis yapın.
Paylaş