Hangi tatlıyı yapacağımız belli

Bizim evde cevizli baklava çok sevilir, bayramda da mutlaka yapılır ve ailece afiyetle yeriz. Siz de bayram coşkusunu kıyır kıyır bir ev baklavasıyla taçlandırmak isterseniz tarifimi mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

(8-10 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için

400 gr un

1 yumurta

100 gr yoğurt

50-60 ml sıvıyağ 

50-60 ml su

Hamuru açmak için

1 su bardağı nişasta

1/2 su bardağı un

İç harcı için

2 su bardağı dövülmüş
ceviz içi

Şurubu için

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

2 çay kaşığı limon suyu

Ayrıca

200 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

Hangi tatlıyı yapacağımız belli

NASIL YAPARIM?

Şurubu için şeker ve suyu bir tencereye aktarın, karıştırarak şeker eriyip şurup kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp 10 dakika daha kaynatın. Limon suyunu ekleyip, 2-3 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Ilık hale gelmesi için kenarda bekletin.

Haberin Devamı

Hamur için yumurtayı, sıvıyağı, su ve yoğurdu bir kapta karıştırın. Unu da azar azar ekleyip kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

Üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Yağı bir tavada eritin, sıvıyağı ekleyip karıştırın.

Dinlenen hamuru 30 parçaya ayırın, bezeleri avcunuzla yuvarlayarak pürüzsüz hale getirin.

Un ve nişastayı karıştırıp tezgâha serpiştirin. Bezeleri tezgâhta 10 santim çapında açın. Yufkalardan 10’unu aralarına un ve nişasta karışımından serperek üst üste dizin. Oklavayla 30 santim çapında açın.

Diğer bezeleri de aynı şekilde 10’arlı gruplar halinde üst üste dizin ve açın. Böylece 3 adet yufka elde etmiş olacaksınız.

Tepsiyi yağlayıp yufkalardan birini tepsiye yerleştirin. Üzerine eritilmiş yağdan 4-5 yemek kaşığı gezdirip ceviz içini serpiştirin.

İkinci yufkayı serip aynı işlemi uygulayın. Son yufkayı da serdikten sonra bıçakla dilimleyin. Kalan yağın hepsini üzerine gezdirin.

Tatlıyı 160 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 45 dakika pişirip çıkarın.

Soğuduktan sonra üzerine ılık şerbeti gezdirin ve soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra servise sunun. 

Yazarın Tüm Yazıları