Paylaş
Özellikle somon balığı, lüfer, çipura gibi ızgarası yapılabilen balıklar için çok uygun bir sostur.
Kereviz, havuç ve kabak soyulduktan sonra aynı kaba rendelenir.
Diğer taraftan, zeytinyağı orta boy bir tavaya koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Üzerine incecik doğranmış soğanlar ilave edilir ve tahta kaşıkla 1-2 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine rendelenmiş sebzeler eklenip 2-3 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Soya sosu da ilave edilip birkaç kez karıştırıldıktan sonra et veya tavuk suyu ya da sıcak su da tavanın içine aktarılır. Limon kabuğunun rendesi ve suyu da ilave edildikten sonra tuz ve karabiber serpilir.
Sos, sık sık karıştırılarak kaynatılır. (Sosun içine tane karabiber de koyulabilir.) Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılıp krema katılır ve 2-3 dakika sonra ocaktan alınır. Muhallebi kıvamındaki sos bir kenarda bekletilir.
Balık ister alüminyum folyoya sıkıca sarılarak ister açık olarak önceden ısıtılmış fırında pişirilip çıkarılır. (İstenirse ızgarada ya da az yağlı teflon tavada da kızartılabilir.) Balık geniş bir servis tabağına yerleştirilip üzerine sıcak haldeki sebzeli sos gezdirilir ya da sos servis tabağına yayıldıktan sonra üzerine balık yerleştirilir.
Not: Balık fileto yani kılçık ve kemikleri ayıklanmış olarak ızgarada pişirilirse sosla servisi daha kolay olacaktır.
Malzeme listesi
1-1,5 kg levrek
(fileto kullanılmasını öneririm)
Sebzeli sos için;
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarmısak
1 adet büyük boy kereviz
1 adet büyük boy havuç
1 adet büyük boy dolmalık kabak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanılmasını öneririm)
3 yemek kaşığı soya sosu
1 adet limon suyu ve kabuğunun rendesi
1 paket hazır süt kreması (200 ml)
Paylaş