Özellikle fazla yağlı yemekten kaçınan ama aynı zamanda "yemeğim lezzetli olsun" diyenler için sebzeli fırın yemekleri çok idealdir.
Hem fırında kızararak pişen, hem de damakta çok hoş tat bırakan fırın yemeklerinin yanı sıra uzun sürede ve kısık ateşte pişen tava yemekleri de lokum gibi ağızda erir. Bu teknikler aslında geleneksel Türk mutfağının yüzyıllardır kullandığı tekniklerdir. Kenarları 2-3 parmak yüksekliğinde olan güveçlerde yapılan kıyamlı Arap tavası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler yemeklerinden biridir. Ekmek fırınında odun ateşinde pişirilen kuzu etli güveç ise Anadolu’da yapılan en yaygın fırın yemeklerindendir. Tandır fırınında, çömlek içinde fırında veya odun ateşine gömülerek pişirilen ekmek çeşitlerimiz de sayısız fırın ve tava yemekleri arasındadır.
Fırın ve tava yemeklerinde özellikle pişirilmiş topraktan yapılan kaplar, yani güveçler çok ön plana çıkar. Bakır ve alüminyumdan yapılan pişirme araç ev gereçleri ise en çok kullanılan malzemeler listesinde güvecin hemen arkasından gelir. Ancak yağlı kağıt kullanımının da küçümsenmeyecek boyutta olduğunu söylemeliyiz.
Yağlı kağıdı bazen içinde bir kuzu kaburgasıyla fırında, bazen de güvecin ağzını sımsıkı kapatırken görebilirsiniz. Çünkü yağlı kağıt sıkı dokusu nedeniyle yemeğin buharının dışarıya gitmemesini sağlar. Bu sayede yemek buharıyla pişer ve böyle pişen yemeğin tadına doyum olmaz. Ancak bence fırın ve tava yemeklerine asıl tat veren şey bol sarmısaktır.
Enginarlı börek
Malzeme listesi
1 adet hazır yufka
4 adet orta boy enginar (temizlenip ayıklanmış)
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Börek sosu için;
2 yemek kaşığı sıvıyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı çörekotu
Ayıklanıp yıkanmış enginarları tencereye yan yana dizin. Üzerine 4 su bardağı sıcak su, limon suyu ve tuzu ekleyerek haşlanmaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Eğer konserve enginar kullanacaksanız, haşlamanıza hiç gerek kalmaz. Yalnızca süzmeniz yeterli olacaktır. Bu arada, küçük bir kapta sıvıyağı, yoğurt ve yumurtayı çırparak karıştırın. Hazır yufkayı tezgaha serin.
Üzerine fırça ile hazırlanan sostan sürüp, yufkanın kenarlarını içe doğru katlayarak yufkayı büyük bir kare şekline getirin. Sonra, yufkayı dörde keserek 4 adet kare elde edin. Suyu süzülmüş ve soğumuş enginarları ya da konserve enginarları kesilmiş kare yufkaların tam ortalarına yerleştirin. Yufkaları dört ucundan üzerine doğru katlayarak bohça şekli verin. Katlanan yerleri alta gelecek şekilde yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayın. Diğer taraftan, yumurta sarısını küçük bir kasede çatalla iyice çırpın. Bir fırça yardımıyla böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotunu serpiştirin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Üzümlü havuçlu dekupe kek
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
50 dakika
Malzeme listesi
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy ince havuç
2 çorba kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki yumurtaları koyup üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Sıcağa yakın ılık haldeki süt ve sıvıyağı ekleyip tekrar 2-3 dakika çırpın. Bu arada havucu soyup ince ince rendeleyin. Üzümleri sıcak suda yıkayıp, süzün ve kağıt havlu arasına koyarak suyunu emdirin.
Sonra da rende havuç ve üzümleri yumurtalı karışımın içine ekleyin. Tarçın ve vanilyayı da katıp bir tahta kaşık veya plastik spatulayla iyice karıştırın. Öte yandan başka bir derin kabın içine un ve kabartma tozunu koyup, elinizle iyice karıştırın. Sonra da bu unlu karışımı bir tel süzgeçte eleyerek yavaş yavaş havuçlu kek karışımının içine aktarın. Tekrar tahta kaşık veya spatulayla tüm malzemeler iyice harmanlanıncaya dek karıştırın. Bu arada yuvarlak ve ortası delik kek kalıbını yumuşak bir margarinle iyice yağlayın. Şimdi hazırladığınız kek hamurunu kek kalıbına boşaltın ve 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip bir servis tabağına koyun. Taze üzümlerle süsleyerek servise sunun.