Paylaş
Hatta uzmanlar iftar öğününü ikiye bölmemizi iftarda karnımızı tıka basa doyurmamamızı üzerine basa basa söylüyorlar.
İşte uzmanların uyarılarına kulak kabartarak fazla yağlı yemekten kaçınan ama aynı zamanda “iftarda güzel şeyler yiyelim” diyenler için sebzeli fırın yemekleri çok idealdir. Hem fırında kızararak pişen hem de damakta çok hoş tat bırakan fırın yemeklerinin yanı sıra uzun sürede ve kısık ateşte pişen tava yemekleri de lokum gibi ağızda erir.
Bu teknikler aslında geleneksel Türk mutfağının yüzyıllardır kullandığı tekniklerdir. Kenarları 2-3 parmak yüksekliğinde olan güveçlerde yapılan kıymalı Arap tavası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler yemeklerinden biridir. Ekmek fırınında odun ateşinde pişirilen kuzu etli güveç ise Anadolu’da yapılan en yaygın fırın yemeklerindendir. Tandır fırınında, çömlek içinde fırında, veya odun ateşine gömülerek pişirilen ekmek çeşitlerimiz de sayısız fırın ve tava yemekleri arasındadır.
Fırın ve tava yemeklerinde özellikle pişirilmiş topraktan yapılan kaplar, yani güveçler çok ön plana çıkar. Bakır ve alüminyumdan yapılan pişirme araç ve gereçleri ise en çok kullanılan malzemeler listesinde güvecin hemen arkasından gelir. Ancak yağlı kağıt kullanımının da küçümsenmeyecek boyutta olduğunu söylemeliyiz.
Mantarlı şiş köfte
· 200 gr yağsız dana kıyma
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 4 adet kiraz domates
· 4 adet orta boy kültür mantarı
· 2 adet yeşil sivri biber
Garnitür için;
· 200-250 gr ıspanak
· 1 adet kırmızı sivri biber
(Tarhana biberi ya da salçalık biber de denir.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI : Yağsız kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun. Elinizi suya batırarak köfte hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları yuvarlayın. Diğer taraftan, mantarı ve kiraz domatesleri yıkayıp kağıt peçeteyle kurulayın. Sivri biberi 2-3 santim boyunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin.
Çubuk şişlere önce köfte sonra domates, biber, mantar ve tekrar köfte yerleştirin. Hazırladığınız şişleri üzerlerini bir kapakla örterek yağsız tavada ve kısık ateşte pişirin. (Pişirme işlemini ızgarada da yapabilirsiniz.) Diğer taraftan, garnitürü hazırlamak için; ıspanağı kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlayıp çıkarın. Süzüp çöp şişlerin yanına koyun. Şerit şeklinde doğradığınız kırmızı biberle süsledikten sonra tuz ve karabiberi serpin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Yoğurtlu kabak mastika
· 4-5 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
· 1 demet dereotu
Yoğurtlu sos için;
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan yoğurt
(Yağsız ve kaymaksız olmasına dikkat edin.)
· 1 su bardağı süt
(Diyet süt de kullanabilirsiniz.)
· 2 adet yumurta
· 2 yemek kaşığı kepekli un
(Yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
· 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
· 4-5 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
· 1 demet dereotu
Yoğurtlu sos için;
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan yoğurt
(Yağsız ve kaymaksız olmasına dikkat edin.)
· 1 su bardağı süt
(Diyet süt de kullanabilirsiniz.)
· 2 adet yumurta
· 2 yemek kaşığı kepekli un
(Yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
· 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Paylaş