Gürcistan’da haçapuri ve ceviz

Kardeşim Ayşe, Gürcistan’a gitmeden önce edindiği bilgilerin hepsi peynirli ekmek demek olan haçapuride kesiştiği için, gidip orada haçapuriyi ilk ısmarladığında epeyce heyecanlanmış.

Haberin Devamı

İlk gördüğünde uğradığı hayal kırıklığıyla “bu bildiğimiz üstü kapalı pide işte” demek istemiş ama ağzına aldığı ilk lokmada peynirin muhteşem lezzeti ve ağızda dağılan hamur nedeniyle susmak zorunda kalmış.
Haçapuri özellikle Batum’da peynirli pide görünümündeyken, Tiflis’te malzeme çeşitliliği nedeniyle pizzayı andırır olmuş. Ayşe en çok, sadece o güzelim Gürcü peyniriyle yapılan haçapuriyi sevmiş. Hamurun lezzetine ve kıvamına diyecek söz yokmuş.
Gelelim cevize. Hemen her mezenin cevizle donatılmasından ve Batum pazarındaki iri cevizlerden ülkede bolca ceviz yetiştirildiğini anlamamak mümkün değilmiş.
“Phali” cevizli yemek anlamına geliyormuş. Hemen her sebzeyi haşlayıp ezdikten sonra cevizle karıştırıyorlar, kendilerine has baharatlarla tamamlıyorlarmış. (Bu baharatları ayrımsamak da benim işimmiş Ayşe’ye göre) Sonra da bu baharatlı, cevizli harcı küçük toplar haline getirip meze yapıyorlarmış.
Ispanaklı phali, biberli, (kırmızı biber) patlıcanlı, pırasalı phali kardeşim tarafından tek tek tadılmış ve cevizin  en çok patlıcanlı phaliye yakıştığına karar verilmiş. Bu lezzet fırtınasında tadılan onca yemek arasında bir peynir tutkunu olan Ayşe’nin favorisi tabii ki haçapuriymiş.

Telli Baba çorbası

Haberin Devamı

Tereyağını bir tencerede eritip yemeklik ince doğranmış soğanları ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Yncecik halkalar halinde doğradığınız yeşil biberleri, kıyma ve salçayı da katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. 6 su bardağı sıcak suyu da ilave edin.
Kaynamaya başlayınca bulguru katıp bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Erişteyi ilave edip 10 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber ve kırmızı pulbiberi serpip ocaktan alın.
Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı kavrulmuş ev eriştesi
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet yeşil sivri biber
3-4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
6 su bardağı sıcak su
25-30 gr tereyağı
1 çay
kaşığı tuz,
karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yazarın Tüm Yazıları