Kahvaltı mı? Çok zaman oldu şöyle zeytinli peynirli bir kahvaltı yapmayalı.
Günlük koşturmacanın arasında kaynayan günün ilk öğünüdür kahvaltı. Oysa siz tatlı tatlı uyurken vücudunuz sürekli enerji kaybeder ve uyanıp yataktan kalktığınızda bu on veya on iki saatlik enerji açığını kapatabilmek için beslenmeye ihtiyacınız vardır. Yani iyi bir kahvaltıya. Yapacağımız iyi bir kahvaltı gün içinde ihtiyaç duyacağımız demir, fosfor, protein ve kalsiyum açısından önemli bir kaynaktır. Kahvaltı sayesinde gece boyunca hücrelerde azalan kan şekeri dengelenir. Beynimizin, kendisine gerekli olan enerjiyi glikozdan sağladığı düşünülürse, kan şekerindeki bu dengelenmenin beynin ihtiyaç duyduğu enerji bakımından ne kadar önemli olduğu daha da iyi anlaşılacaktır. Kısaca, yapılmayan bir kahvaltı, sabahın ilk saatlerinde açlık hissi, ilerleyen saatlerindeyse konsantrasyon bozukluğu, algılama güçlüğü ve gerginlik olarak kendini gösterecektir.
Araştırmalar kahvaltının aynı zamanda, gece boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasındaki katkısının yüzde 20 ile 30 arasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bilinçsiz diyet yapanların sandığının aksine, kahvaltı zayıflamanın ya da olduğumuz kiloyu korumanın da vazgeçilmez bir parçası. Çünkü, kahvaltı etmemiş bir metabolizma, savunmaya geçiyor ve bir sonraki öğünde alınan besinleri yağa dönüştürerek depoluyor. Şimdi, günün ilk öğününde yememiz gereken yiyeceklere ve bunların vücut açısından önemine bir göz atalım.
İçeceğimiz bir bardak süt, beyinsel ve bedensel faaliyetlerimizin güçlenmesini sağlayacaktır. Kalsiyum ve B vitamini açısından oldukça zengin olan peynir, alınması gereken miktarı yaşa ve özel durumlara göre değişebilen bir besindir. Ancak, normal şartlarda, vücudumuzun peynir ihtiyacı günlük ortalama bir ya da iki kibrit kutusu kadardır. Yumurtanın yetişkinler tarafından haftada iki kez, çocuklar tarafındansa gün aşırı yenmesi gerekir. Ekmeği çok tüketen bir toplumuz. Kahvaltıda beyaz ekmeğin yerine bir ya da iki dilim kepek ekmeği yemek, sindirim sistemimizin iyi çalışmasının anahtarı. Kısaca, günün en önemli öğünüdür kahvaltı ve uzmanlar günlük kalori ihtiyacının yüzde kırkının kahvaltıda alınmasını önerirler.
Kıymalı saray böreği
Malzeme listesi
á 2 adet hazır yufka
á 200 gr az yağlı dana kıyma
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 çay kaşığı kuru nane, kırmızı pulbiber
á 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
á 1/2 demet maydanoz.
Üzeri için;
á 1 adet yumurta
á 2 yemek kaşığı yoğurt
á 1 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 su bardağı su
Yufkalar tezgaha üst üste serilip her bir yufkadan 4 parça çıkacak şekilde kesilir. Böylece toplam 8 adet üçgen yufka elde edilmiş olacaktır. Kıyma ve sıvıyağ orta boy bir tavaya koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Tuz, karabiber, nane ve pulbiber eklenip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Rendelenmiş peynir ve incecik kıyılmış maydanoz da katılıp karıştırılır ve ılık hale gelmesi beklenir. Üçgen yufka parçalarının uzun kenarına kıymalı karışımdan 2 yemek kaşığı kadar koyulup sıkıca rulo yapılır. Rulolar uçlarından başlanarak eksenleri etrafında sarılır.
(Yufkaların uçları ıslatılırsa çok daha kolay şekil alacaktır.) Diğer taraftan, fırın tepsisi fındık büyüklüğünde yağla yağlanır ya da tepsiye fırın kağıdı serilir. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve su derin bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Böreklerin her tarafı bu karışıma iyice bulanır ve aralıklı olarak tepsiye dizilir. İstenirse üzerlerine susam ve çörekotu serpiştirilebilir. Börekler 5 dakika önceden ısıtılıp 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında iyice kızarıncaya kadar, en az 30 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur. İstenirse üzerlerine sarmısaklı yoğurt ya da domatesli sos gezdirilebilir.
Kestaneli şeker pasta
Malzeme listesi
á 1 paket hazır kakaolu kek
(İçinde iki parça kek olacak.)
á 1 su bardağı ılık su
á 1 su bardağı nescafe
á 1 çorba kaşığı toz şeker
á 1 çorba kaşığı rom veya konyak
(Ya da portakal, badem likörleride olabilir.)
Ara ve üst kreması için;
á 750 gr-1 kg kestane
á 1 su bardağı süt
á 1 su bardağı hazır süt kreması
á 1/2 su bardağı toz şeker
á 1 paket vanilya
á 1 su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz
Kestaneleri tam ortasından ikiye yarıp, ister haşlayın veya fırında pişirin. Ya da geniş bir teflon tavada ve orta ateşte ara sıra çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar kestaneleri pişirebilirsiniz. Pişen kestaneleri soyup, bir mutfak robotu veya blendırın içine koyun. Üzerine süt, hazır süt kreması ve toz şekeri aktarıp, tüm karışım püre haline gelinceye kadar çekin. En sonunda vanilya ve çekilmiş fındık ya da cevizi ekleyip tekrar karıştırın. Ve ağzını kapatıp buzdolabında bekletin. Öte yandan keki ıslatmak için çukur bir kapta; ılık su, nescafe, toz şeker, rom veya konyak ya da likörü karıştırın. Şeker tamamen eriyince bir kaşıkla iki kat olan kekin her tarafına gezdirip ıslatın. Şimdi kestaneli püreyi dolaptan alıp bir spatula yardımıyla pastanın arasına, üstüne ve kenarlarına sürün. En sonunda pastanın üzerini istediğiniz şekerlemelerle süsleyerek dolapta birkaç saat bekletin. Servise sunacağınız zaman çıkarın ve dilimleyerek ikram edin.
NOT: Eğer pastayı boş şekerli severseniz kremanın içindeki şeker miktarını artırabilirsiniz. Aynı pastayı kestane şekerlemesiyle de yapabilirsiniz.