Türk filmlerinde ne zaman kahramanlardan biri dudak büküp ağlamaya başlasa, "Herhalde soğandır bunun sırrı" diye düşünürdük.
Yani, soğanı Türk filmlerinin vazgeçilmezi diye tanıdık biz. Bize bu fikri verense Yeşilçam filmlerinde bu kadar gözyaşı dökülmesinin sırrını soğan olarak açıklayan küçüklüğümüzde tanıdığımız bir büyüğümüzdü. Ancak yemek Ğ kültür kitaplarını birazcık karıştırdığımızda, soğanın yalnızca acıklı Yeşilçam filmlerinin değil, Osmanlı mutfağının da vazgeçilmezi olduğunu görüyoruz. Evet, Osmanlı yemeklerinin temel malzemesiymiş soğan ve baharatların da dahil olduğu bir sıralamada en çok kullanılan şeymiş yemeklerde. O zamanlar, yemeğin, ne kadar soğanlı olursa, o kadar lezzetli olacağı inancı hakimmiş. Sanırım bu inançmış, 1574 yılında saray mutfağı için 169.224 kilo kuru soğan ve 39034 kilo ve 4.650 deste taze soğan satın alınmasına neden olan.
Nohutlu patlıcan dolması
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
24 adet küçük boy patlıcan
2 su bardağı haşlanmış nohut
200 gr kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı bulgur
3 adet orta boy kuru soğan
3 adet domates
1 çay kaşığı kimyon, karabiber
2 çay kaşığı tuz, pul biber
6 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı erik ekşisi (nar ekşisi de kullanabilirsiniz)
Patlıcanları oyacakla oyup, tuzlu suyun içersinde bekletin. Zar gibi doğradığınız soğan,
yıkanmış pirinç, bulgur, kimyon, tuz, karabiber, pul biber ve erik ekşisini cam bir kaba aktarıp karıştırın. Haşlanmış nohutlar, kıyma ve sıvıyağı da ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız harcı, suda bekleyen patlıcanların içine doldurun. 3 adet domatesi geniş bir tencereye rendeleyip üzerine patlıcan dolmalarını ağızları yukarıya gelecek şekilde sıralayın. 4 su bardağı suyu da ekleyip üzerlerini küçük bir kapakla örttükten sonra tencerenin kapağını kapatın. Dolmayı kısık ateşte, 35 dakika pişirdikten sonra servis yapın.
Nazar kurabiyesi
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
250 gr yumuşamış margarin
2 adet yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1/2 su bardağı dolusu pudra şekeri
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurtanın akı
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurta sarılarını ve pudra şekerini ilave edin. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kaba koyun. Tel süzgeçten geçirerek yumurtalı harcın üzerine aktarın. Karışımı yaklaşık 5-6 dakika yoğurup ele yapışmayan ve kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edin. Hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Fırın tepsisini yağlayın. Dinlenen hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlak hamurların ortalarına parmağınızla serçe bastırarak çukurlar oluşturun. Kurabiyeleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine fırçayla yumurta akı sürüp yaklaşık 5 dakika önceden 160 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin ve çıkarın. Kurabiye fırından çıktıktan sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam edecek ve soğudukça sertleşeektir Sertleşen kurabiyeleri servis tabağına yerleştirip servis yapın.