Göçebe olmak

Hani derler ya; "Türk mutfağı dünyanın en zengin üç mutfağından biridir" diye.

Geçmişinde çok göç etmiş olan, yani göçer olan ve bu göçler sırasında pek çok yemek öğrenen bir toplumun torunları olmak, bizlerin zengin sofralar kurmamızda ve çeşit çeşit yemekler yapabilmemizdeki en büyük etkenlerden biridir. Göçebe bir Türk kavmi olarak, geçtiğimiz yerlerden, etkileşime girdiğimiz toplumlardan öğrendiğimiz yemekleri kendi yemek kültürümüzle harmanlamayı başarmışız. Zaten dillere destan Osmanlı mutfağının bu kadar zengin olmasının nedeni de budur. Biraz Orta Asya, biraz Arap, çokça Anadolu ve Balkan mutfaklarının karışımıdır Türk mutfağı. Çorbadan et yemeğine, pilavdan börek ve tatlılara, pek çok çeşidi barındıran ve yaratıcılığa açık bir mutfaktır bizim mutfağımız.

Bezelyeli niyokki

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy

patates

1,5 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz,

karabiber

1 su bardağı bezelye (haşlanmış)

2 yemek kaşığı

zeytinyeğı

Niyokki hamurunu hazırlamak için; patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayıp sıcak haldeyken soyup rendeleyin. Üzerine tuz, karabiber ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamuru unlanmış tezgahın üzerinde iyice yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak mekik şekli verin. Hazırladığınız mekikleri kaynayan tuzlu suyun içinde 5-6 dakika haşlayıp el kevgiriyle alın. Zeytinyağını bir tavaya aktarıp haşlanmış bezelyeleri ekledikten sonra, karıştırarak birkaç dakika soteleyin. Üzerine niyokkileri ilave

edip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun ve servis yapın.

Dondurmalı şeftali kup

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı yoğurt

(susuz kısmından alınacak)

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı

limon suyu

1 adet limon

kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 kavanoz şeftali kompostosu

Yoğurt ve toz şekeri derin bir kapta mikserle şeker eriyene kadar 2-3 dakika çırpın. Üzerine, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ilave edin. Hepsini birlikte 5 dakika daha çırpın. Dondurmayı çukur bir cam kaba alıp buzlukta bir gece bekletin. Servise sunmadan 10 dakika önce dondurmayı buzluktan çıkarın. Kup bardaklarına ikişer adet şeftali kompostosu yerleştirip kompostonun suyunu da bardaklara paylaştırın. Dondurmayı şeftalilerin üzerine yerleştirip servise sunun.

Not: İstediğiniz takdirde dondurmaya daha fazla şeker veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları