İstemez misiniz, kuru fasulyenin yanında şöyle hafif acılı, ekşi turşu yemeyi. Sizin de canınız gecenin bir vakti turşu çeker mi peki?
Yoksa siz de çikolatanın hemen ardından turşu yiyebilenlerden misiniz? Kiminiz için turşu o kadar da önemli değildir eminim. Yani 40 yıl yemeseniz aramazsınız.
Peki nereden çıkmış bu "turşu kurma" işi. Pek çok yemek tarihçisine göre; turşu kurmayı, yani fermantasyon yöntemiyle sebzeleri daha uzun süre saklamayı Germenler bulmuş.
Keşfedilme amacı ise sebzeleri uzun süre saklayabilmekmiş. Germenler böyle bir yöntem keşfedip bunu hayatlarını kolaylaştıran bir saklama şekli olarak kabul edince, yöntem kısa zamanda tüm Avrupa’ya yayılmış. Bizim en çok kuru fasulyenin yanında sevdiğimiz turşuyu Germenler domuz etiyle yaptıkları yemeklerin yanında sunuyorlarmış. Sizin favori turşunuz nedir bilemem ama Germenler’inki lahanaymış.
ARÇINLI KURU FASULYE MEZESİ
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
55 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı kuru fasulye
á 4 adet orta boy kuru soğan
á 1 tatlı kaşığı toz tarçın
á 1 tatlı kaşığı tozşeker
á 1 çay kaşığı karabiber
á 2 çay kaşığı tuz
á 1 çay bardağı zeytinyağı
Kuru fasulyeyi akşamdan ılık suda bekletin. Sabah suyunu süzüp üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyerek orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Fasulyeyi 20 dakika kadar haşlayıp süzün. Soğanları ortadan ikiye bölüp incecik yarımaylar halinde doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını geniş bir tencereye koyun. İncecik doğradığınız soğanları tencereye ilave edip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine kuru fasulyeyi ekleyip tarçın, tuz ve karabiberi katın. Tozşekeri de serpiştirip 5 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte, en az 45-55 dakika, fasulye suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Ilık hale gelmesini bekleyip servise sunun.