Gerçek acı

Bugün pek çok faydalı bitkinin yağı çeşitli tekniklerle çıkarılıp insanların kullanımına sunuluyor.

Haberin Devamı

Aloe vera losyonu da bunlardan biri... Aloe yaprağının özsuyu yalnız başına bile yaraları tedavi etmede etkili.

Yaprağındaki öz, içindeki jel ve kabuğundaki özsuyun karışması ile bir losyon elde ediliyor. Vücudumuzun yaşarken ürettiği ve hücrelerimiz üstünde bir nevi oksitlenme etkisi yaratan serbest radikalleri yok eden bu losyonun, hem dahili olarak yaraların üstüne sürülerek hem de ağız yoluyla alınarak kullanılabildiği söyleniyor.

Bir zamanlar yaprağın özü, tırnak yiyen çocukların tırnaklarına sürülüp bu alışkanlıktan vazgeçmeleri sağlanırmış, galiba “gerçek acı” (aloe vera) ismi de buradan geliyor.

Yine de siz siz olun, bu tür karışımları uzman bir doktor tavsiyesi olmadan kullanmaya kalkmayın.

Bodrum’un çökertme kebabı

Malzeme listesi

4 adet dana biftek
4 adet orta  boy patates
1 adet orta boy  kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı  buğday nişastası
1 tatlı kaşığı hardal 
4-5 adet sivri biber
4-5 adet kiraz domates

Haberin Devamı

Patatesleri kabuklarıyla birlikte yıkayıp bol suda bekletin. Diğer taraftan, biftekleri parmak şeklinde doğrayın. Margarini orta boy bir tavada eritip (zeytinyağı kullanıyorsanız yağı tavaya aktarıp kızdırın), incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Üzerine parmak şeklinde doğradığınız etleri ekleyip sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve buğday nişastasını serpiştirip tekrar karıştırın. 1 su bardağı sıcak suyu ve hardalı da ekleyin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alın. Patateslerin kabuklarını temiz bir fırçayla fırçalayıp yıkayarak kağıt peçete yardımıyla kurulayın. Kabuklarını soymadan ince halkalar halinde dilimleyin. Üzerlerine tuz serpip kızgın yağda kızartın. Aynı yağda kiraz domatesleri ve yeşil biberleri de kızartıp yağını süzdükten sonra servis tabağına dizin. ısterseniz yanına pilav koyarak servise sunun.

Zeytinyağlı çalı fasulyesi

Malzeme listesi

Haberin Devamı

1 kg. çalı fasulyesi
2 adet orta boy  kuru soğan 
2 adet orta  boy domates
2 çay kaşığı tuz, karabiber
6 adet kesmeşeker 
1 çay bardağı zeytinyağı

Çalı fasulyelerini yıkayıp kılçıklarını temizledikten sonra uçlarını ayıklayın. Fasulyeleri tam ortadan uzunlamasına ikiye bölüp bol su koyduğunuz bir kapta bekletin. Kuru soğanları soyup yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri soyup 1 santim kalınlığında halkalar oluşturacak şekilde doğrayın. Çok geniş teflon ya da çelik bir tencereyi ocağın üzerine oturtun. Soğan dilimlerini tencereye yerleştirin. Üzerine domates dilimlerini dizip boylamasına ikiye bölüp suyunu süzdüğünüz fasulyeleri, güneş ışınları şekli vererek yan yana dizin. Üzerine tuz ve az miktarda karabiber serpip kesmeşekerleri atın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Yaklaşık 2-3 su bardağı sıcak suyu da tencerenin kenarından aktardıktan sonra, tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun ve kapağını kapatın. Yemek kaynamaya başlar başlamaz ocağı kısıp kısık ateşte 35-40 dakika, fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (Bazı fasulye türleri sulu, bazıları ise kuru olur. Bu yüzden yemeğin kısık ateşte ve az su ilavesiyle pişmesi daha doğrudur.) Ocaktan aldığınız fasulyenin soğumasını bekleyin. Yemek ılık hale geldikten sonra, geniş bir tabağı tencerenin üzerine kapatın ve tıpkı börek çevirir gibi tencereyi ters çevirin. Böylece yemeğin şeklini bozmamış olursunuz. ısterseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyip soğuk haldeyken servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları